De wijk Halvinkhuizen in Putten.
De wijk Halvinkhuizen in Putten. Gemeente Putten

Bijeenkomsten voor plannen zuidelijke ontsluitingsweg van Puttense nieuwbouwwijk Halvinkhuizen na eerdere weerstand

18 maart 2024 om 11:18 Politiek

PUTTEN De gemeente Putten houdt 25, 26 en 27 maart bijeenkomsten rond de toekomstige zuidelijke ontsluiting van het woningbouwplan Halvinkhuizen.

De gemeenteraad heeft aanvankelijk de aanleg van het zuidelijk deel losgekoppeld van een keuze voor het gehele tracé. Door het college van burgemeester en wethouders wordt aangegeven dat het uiteindelijk te kiezen tracé wel van invloed is op het gedeelte van de ontsluitingsweg tussen de Nijkerkerstraat en de Roosendaalseweg.

AANSLUITING

 De aansluiting van het eerste deel op het tweede tracé tussen de Roosendaalseweg en de Voorthuizerstraat moet verkeerskundig aansluitbaar zijn. Er mogen geen scherpe bochten in komen om de snelheid en de verkeersveiligheid te garanderen. Om die reden gaat de raad uiteindelijk één tracévoorstel worden voorgelegd.

Rond de aanvankelijke keuze voor de zuidelijke ontsluitingsweg ontstond veel weerstand. Met name omdat er volgens bewoners van dit gebied te weinig rekening is gehouden met het unieke karakter van dit gebied. Dat is ook de reden om tijdens de drie bijeenkomsten zo veel mogelijk kennis vanuit het gebied op te halen als gemeente.

ONDERZOEKEN

In het gebied zijn onderzoeken uitgezet naar stikstof, flora en fauna, landschap, mobiliteit, geluid en financiële gevolgen. Voor alle onderzoeken geldt dat het gaat om een Quick scan. Dat heeft volgens het college twee redenen. De exacte ligging van de weg is nog onbekend, omdat deze door onderzoek en inspraak nader moeten worden bepaald. Een globale indicatie van de aanwezige aspecten wordt daarnaast voldoende gevonden voor het bepalen van het tracé. De te kiezen route wordt wel nader onderzocht op de diverse aspecten.

Alle lopende onderzoeken beperken zich tot het eerder aangegeven plangebied met uitzondering van het mobiliteitsonderzoek. De verkeerskundige impact van de zuidelijke ontsluitingsweg heeft gezien het doel van de weg namelijk mogelijk ook invloed op de gehele wegenstructuur van Putten. Dat moet meer inzicht geven in eventueel te nemen maatregelen.

WONINGEN

Het totale plan moet ruimte bieden aan de bouw van tussen de duizend en dertienhonderd woningen. De plannen voor de eerste fase zijn vergevorderd. De inspraak wordt door het college als belangrijk gezien bij de uiteindelijke keuze voor een voorkeursvariant. Met name het ophalen van de impact op de (agrarische) bedrijfsvoering, lokale kennis van waardevolle elementen in het gebied en het luisteren naar bedenkingen en zorgen wordt als essentieel gezien om tot een gedragen besluit te komen. 

BESLUIT

De verwachting is dat de uitkomsten na de zomervakantie aan de raad worden gepresenteerd. In het najaar moet dan een definitief besluit worden genomen. De bijeenkomsten worden geopend door wethouder Sander van Nieuwenhuizen. Betrokkenen hebben een uitnodiging ontvangen van de gemeente. De bijeenkomsten worden ook gehouden in het plangebied zelf.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie