Alex mocht in de Ridderzaal zijn omdat hij twee weken geleden de Kidschallenge Veteranendag heeft gewonnen. De opdracht daarvoor was: ‘maak een vlog over vrijheid’. ,,Ik had nooit gedacht dat ik de beste zou zijn”, zei hij daar toen over. Ook heeft hij samen met de rest van de klas een rondvlucht in een Dakota gewonnen. 

Artikel gaat verder onder de afbeelding. 


Hier werd duidelijk dat Alex met zijn vlog een Dakotavlucht had gewonnen. - www.fotohenkhutten.nl

RELAXED De dag begon zaterdag vroeg voor de 13-jarige Puttenaar. ,,Om 08.00 uur ben ik opgestaan”, vertelt hij. ,,Daarna zijn mijn moeder Anita en ik rond 09.00 uur naar Den Haag gereden. Rond 10.15 uur werden we verwacht in de Ridderzaal.” Alex hoefde niet door de beveiliging. ,,Alles verliep heel relaxed. Er stond wel bewaking, maar toen ik zei waarvoor ik kwam, konden we zo doorlopen. We werden niet gecontroleerd.” 

Daarna werd hij ontvangen in de zaal, waar eigenlijk het wachten begon totdat de officiële plechtigheid zou gaan beginnen, die daarnaast ook live werd uitgezonden door de NOS op NPO1. ,,Het was heel gezellig met iedereen die er was”, zegt Alex. ,,Ik vond het aan het begin best wel spannend. Dit maak je niet iedere dag mee natuurlijk.”

Artikel gaat verder onder de afbeelding. 


Alex in de Ridderzaal. - Eigen foto

VET In de zaal viel het Alex en zijn moeder op dat op iedere stoel een naam stond. ,,In het midden stond een stoel waarop stond: De Koning. Mijn moeder zag dat als eerste en ze stootte mij aan. Ik dacht namelijk dat de koning vanuit huis digitaal aanwezig zou zijn, maar hij kwam dus echt. Dat vond ik wel heel erg vet.” 

Daarna werd er nog geluncht en begon de live-uitzending. ,,Mijn moeder moest vanaf dat moment in een andere zaal wachten.” Hij was nog steeds best zenuwachtig. ,,Ik hoopte wel dat alles goed zou gaan.” Na ongeveer 45 minuten was er een reportage te zien over hoe Alex met zijn prijs verrast werd op zijn school in Ermelo. ,,Daarna kwam er nog een stuk over een veteraan uit Ede in beeld. Ik mocht hem daarna een anjer geven. Stel dat ik dat fout zou doen op tv… Wat dan? Gelukkig ging het allemaal goed.”  

Na de uitzending is er nog gezellig en fijn met iedereen gepraat. ,,Ook met de koning”, vertelt Alex. ,,Hij vroeg mij wat ik deed en hoe ik het had gevonden. Dat vond ik ook spannend natuurlijk. Het is toch de baas van Nederland waar je mee spreekt. In het begin was het wel een beetje raar, maar uiteindelijk realiseerde ik mij dat hij ook maar een mens is.” 

Artikel gaat verder onder de afbeelding. 


Alex in gesprek met koning Willem-Alexander. - Eigen foto

HETZELFDE VERHAAL Alex heeft op zijn televisieoptreden veel positieve reacties gehad. ,,Vooral op school, daar vroegen veel mensen: ‘We zagen jou toch op tv? Wat deed je daar?’. Dan moet je telkens hetzelfde verhaal uitleggen. Maar dat is wel heel leuk hoor.” 

Uiteindelijk kijkt hij terug op een heel geslaagde dag. ,,Ik geniet er nu nog steeds van”, zegt hij een paar dagen later. ,,Het was hartstikke leuk, ik zou volgend jaar nog wel een keer willen, hahaha.” Nu is het voor hem uitkijken naar de dag dat hij met zijn klas in de Dakota mag vliegen. ,,Ook daar heb ik erg veel zin in. Het enige jammere is, dat het door corona nog wel even duurt voordat het zover is.” 

Door Rik Bronkhorst 

Eigen foto
Foto: Eigen foto