Afbeelding
Gemeente Putten
Fontanusplein 1

Verhuiscoaches

17 december 2021 om 13:53 Overig

Wanneer ik op deze plek iets schrijf, heeft dat veelal betrekking op het onderwerp wonen. Ook deze keer, want de ontwikkelingen op dit gebied volgen elkaar in rap tempo op. Zowel op landelijk niveau als in onze gemeente. 

Gelukkig maar, want creatieve oplossingen zijn hard nodig om met name onze eigen starters en mensen die in de knel zitten aan een betaalbaar huis te helpen.

KOPEN Wanneer ik hoor over plannen die daaraan bijdragen, veer ik op. Zo kwam minister Ollongren onlangs met een wetvoorstel met als strekking: gemeenten mogen bij nieuwbouwprojecten regels opstellen die ervoor zorgen dat eigen inwoners voorrang krijgen. Tot nu toe is dat verboden bij (sociale) koopwoningen. Deze wijziging kan helpend zijn om onze jongere dorpsgenoten ook straks in Putten te laten wonen. En dat is erg belangrijk voor de vitaliteit van onze gemeenschap.

HUREN Het niet kunnen krijgen van een nieuwe woning speelt overigens ook bij sociale huurwoningen. Toch hebben we hier iets meer mogelijkheden om ervoor te zorgen dat mensen een woning kunnen krijgen. Misschien niet altijd in Putten, maar wel in de eigen regio. Daartoe draaien wij – woningstichting en gemeente – een pilot om startende jongeren uit deze regio sneller aan een woning te helpen. 

VERHUIZEN Om meer huurwoningen vrij te laten komen voor gezinnen en starters, gaan we (provincie, gemeenten en woningcorporaties) in 2022 werken met ‘verhuiscoaches’. Deze coaches gaan de 55-plussers die dat willen, helpen om naar een kleinere woning te verhuizen die past bij hun toekomstige levensfase. Op deze manier willen we er ook aan bijdragen dat ze hun hele leven in ons dorp kunnen blijven wonen. 

DOORBOUWEN Het wetsvoorstel, de pilots; het zijn stapjes in de goede richting. Ondertussen is het essentieel dat we doorgaan met het bouwen van betaalbare woningen – in zowel sociale huur als sociale koop. Dat is een grote uitdaging, maar de woningnood lossen wij uiteindelijk alleen op met voldoende woningen. Tegelijk kan ik blij zijn met de resultaten die we nu al boeken.

Vrijdag hoop ik aanwezig te zijn bij de oplevering van de 26 nieuwbouwappartementen aan Wallenbergstraat. Tien daarvan zijn onderdeel van de eerdergenoemde pilot voor starters. Hopelijk kunnen we in de nabije toekomst meer van dit soort mooie projecten realiseren.

Ewoud ’t Jong, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie