TeunJan van Ooijen: ,,We zoeken altijd naar nieuwe ideeën, omdat we niet alles bij het oude willen laten.”
TeunJan van Ooijen: ,,We zoeken altijd naar nieuwe ideeën, omdat we niet alles bij het oude willen laten.” Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

ChristenUnie denkt graag buiten kaders

3 maart 2022 om 11:00 Overig

PUTTEN TeunJan van Ooijen (34) is getrouwd en heeft drie kinderen. Van Ooijen is geboren in het ziekenhuis van Den Bosch, maar groeide op in Andel. Later verhuisde hij naar Kesteren. Zijn vrouw komt uit Drenthe en het echtpaar kwam in 2012 in Putten terecht, omdat het geografisch in het midden lag tussen Kesteren en de woonplaats van zijn vrouw in. Hij is actief voor de lokale ChristenUnie sinds 2014 en ongeveer zes jaar raadslid. Dit jaar is Van Ooijen fractievoorzitter van de ChristenUnie geworden en is tevens de lijsttrekker van zijn partij.

Op de vraag waarin de ChristenUnie zich onderscheidt van de andere partijen geeft Van Ooijen aan: ,,Wij hebben de jongste lijst met veel dertigers, een veertiger en een zestiger. Dus het verhaal van witte grijze oude mannen gaat bij ons niet op. We hebben een jonge fractie maar we zijn geen jonge partij. Verder zoeken we altijd naar nieuwe ideeën, omdat we niet alles bij het oude willen laten.”

Van Ooijen vervolgt: ,,We zijn een lokale partij met Haagse roots en dat bevalt me wel. Het verschil zit bij ons in de uitvoering. Wij durven buiten de kaders te denken, maar het moet altijd de helft plus één zijn om een meerderheid voor onze ideeën te krijgen. Dat hoort ook bij de politiek. Je kunt het beste idee hebben, maar het kan zijn dat het geen meerderheid haalt. Dat is soms slikken, maar het hoort erbij.”

,,Uiteraard zijn wij ook voor het bouwen van huizen, maar niet rücksichtslos. We moeten goed kijken voor wie we bouwen en daarbij ook kijken naar de toekomst. Er is een grote behoefte aan kleine huizen en ik geloof ook zeker in de doorstroming van bewoners. Als we bouwen voor starters is het belangrijk dat deze huizen echt beschikbaar blijven voor starters. Dat geldt overigens ook voor ouderen.”

Over vier jaar ziet Van Ooijen een sterke samenleving voor zich waarin we oog hebben voor elkaar. ,,Ons verkiezingsprogramma heet ‘Oog voor elkaar, oog voor Putten’ En dat is precies waar wij in willen investeren”, legt Van Ooijen uit. ,,Door mijn werk als docent aan een middelbare school voorzie ik dat we die twee jaar corona ergens nog wel terugkrijgen. Omdat er nu minder besmettingen zijn we geneigd te denken dat het voorbij is, maar dat is niet waar. We moeten echt omzien naar onze jongeren. De depressies nemen toe en dat gaat me aan het hart. Als docent vraag ik regelmatig hoe het gaat en dan krijg ik als antwoord goed. Na enkele malen doorvragen hoor ik meestal wel hoe het echt gaat. Ik wil me graag inzetten voor de jeugdproblematiek. Ik geloof in laagdrempelige jeugdhulp waarin we laten zien dat het leven ook bij anderen niet altijd vlekkeloos verloopt. Iedereen mag er gewoon zijn. Jongeren hebben vaak de bevestiging nodig dat iedereen wel eens ergens last van heeft. Laten we ervoor zorgen dat jongeren er weer tegenaan kunnen en het leven weer kunnen overzien. Anders worden ze angstig. Laten we hen weer grip op de toekomst geven.”

Op de vraag of Van Ooijen beschikbaar is als wethouder geeft hij aan: ,, Die vraag ligt op dit moment niet voor. Als de vraag voor ligt dan ga ik erover nadenken. Maar daarvoor gaan we eerst op 16 maart naar de kiezer en afhankelijk van wat de kiezer besluit ga ik daar over nadenken. Mijn ideale college is een college wat recht doet aan de inwoners. Ik doe geen toezeggingen met wie ik wel en niet wil samenwerken. Dat komt pas als de stembus gesloten is en de stemmen zijn geteld. Dan zien we wel. Ik ben wel heel benieuwd naar de verkiezingsuitslag, maar ik heb er geen invloed op. We hebben een mooie achterban, een mooi verkiezingsprogramma met mooie punten die we graag uit zouden willen voeren, maar we wachten eerst af.”

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie