De als eerste geplaatste Robbin van Beijnhen won net als in 2021 de heren enkel finale niveau 4.
De als eerste geplaatste Robbin van Beijnhen won net als in 2021 de heren enkel finale niveau 4. Foto: Reinald Grift

Fanatiek Putten tijdens toernooiweek bij Tennis & Padel Club De Vale Ouwe: ‘Hapjes, drankjes, je kent hier iedereen’

30 augustus 2023 om 11:30 Tennis

PUTTEN Zon, regen, tennis, broodjes hamburger en pulled porc en een lekker glas wijn of bier. De ingrediënten voor een prachtige finaledag op het tennispark aan de Hooiweg waren zondag volop aanwezig. Daarmee kreeg het De Vale Ouwe Lubbersen Accountancy 25+ toernooi een mooi slot.

Vanaf zaterdag 19 tot en met zondag 27 augustus was er volop reuring op het park van Tennis & Padel Club De Vale Ouwe. Vanwege het grote aantal deelnemers (264) was er gekozen om het programma te verspreiden over negen dagen. Doordeweeks werd er ’s avonds vanaf 18.00 uur gespeeld, in de weekenden vanaf de ochtend. 

„In totaal zijn er 230 wedstrijden gespeeld op de vier gravelbanen, vier smashcourtbanen en twee padelbanen. De deelnemers komen van Amersfoort tot Deventer en van Almere tot Apeldoorn en zijn afkomstig van 37 verenigingen”, vertelt Lars Leugs (50) namens de organisatie. „Dit is voor de club het belangrijkste evenement van het jaar. Het is ook vrij uniek dat het zo lang duurt, want de meeste tennistoernooien starten op maandag. Elk jaar is er een thema, dit jaar was dat Après ski. Op vrijdagavond hadden we een feest met een sneeuwkanon. Zo’n themafeest brengt mensen op een gezellige manier samen. Voor het sociale en de relaxte sfeer komen mensen ook terug, we worden niet voor niets het gezelligste toernooi van de Veluwe genoemd. Daar doen we het voor, we zijn hiervoor drie maanden in voorbereiding’’, aldus medeorganisator Kees van Grootheest.

De 39-jarige Puttenaar haalde na winst in drie poulewedstrijden samen met Jené van Asselt in de finale van het gemengd dubbel (niveau 6). Hij treft zijn zusje Joni van Beek en zwager Jos van Beek. Na drie verloren finales in het gemengd dubbel won Van Grootheest met 6-4 en 6-2. „Ik ben blij dat ik gewonnen heb, het was degelijk. Zij waren als eerste geplaatst en wij als tweede. Ik vind het leuk om tegen mijn familie te spelen en speel ook vaak met mijn zusje of zwager. Ik verlies ook liever van mijn familie dan van iemand anders.”

Bij het damesdubbel (niveau zes) winnen Janet van Zelderen en Lieveke Meiling met 6-3, 6-3 van Berdien van Zelderen en Elma Drost. Bijzonder is dat de vier finalisten allemaal een korfbalverleden hebben bij De Meeuwen. Ook de aanhangers langs de kant liepen vroeger op het korfbalveld. „Veel korfballers die gestopt zijn gaan tennissen, ze hebben toch het balgevoel. Het is een leuke vervanging van de teamsport, zonder de wekelijkse verplichtingen”, vindt Lieveke, die sinds drie jaar tennist en squasht en af en toe meedoet met een toernooi.

Janet stond afgelopen week het meest op de baan met maar liefst twaalf wedstrijden. De 31-jarige Puttense won zondagochtend de damesfinale enkel met 6-2, 6-2 van Karin Claessens en kwam ’s middags ook nog in de mix dubbel niveau 7 in actie met partner Dennis Bos. Zij vrersloegen Glenn Leeuwerink en Paula van den Brink in drie sets (2-6, 6-3, 7-6). Het damesdubbel was voor haar een familieonderonsje, want haar nicht Berdien stond aan de andere kant van het net. „Berdien appte me deze week al van wie we moesten winnen om in de finale te komen. Zij en Elma waren als eerste geplaatst, wij als zesde. Maar wij zijn heel vervelende tegenstanders. Ik sla heel stabiel en rustig alle ballen terug en Lieveke kan de ballen hard raken en heeft een goede opslag’’, vertelt Janet, die op haar 12e Gelders kampioen was en na 20 jaar op het korfbalveld nu weer op de tennisbaan staat.

Lieveke: „We gaan niet met tactiek of verwachtingen het veld in, maar zijn een goede combinatie.” Janet vindt het wedstrijdelement leuk, maar houdt ook van gezelligheid langs de baan. „Hapjes, drankjes, je kent hier iedereen en iedereen is fanatiek om te winnen.”

Robbin van Beijnhen is een deelnemer van buitenaf. Hij speelt de finale heren enkel niveau 4 - het hoogste op dit toernooi - en verslaat Ben van ’t Veld met 6-4 en 6-3. De 28-jarige Woudenberger speelt in Bennekom bij Keltenwoud en gaat toernooien in de regio Utrecht en Amersfoort af. „Ik speel veel tegen jonge jongens en nu was het tegen een wat oudere man. Hij speelde slim en had een ouderwetse stijl met veel lage slice ballen. Tegenwoordig wordt meer topspin gespeeld met hoog opstuiterende effectballen. Ideaal op gravel, want dan is het spel trager en kun je meer ballen terughalen. Lange rally’s zijn mijn spel en hoewel hij ook goed speelde, ben ik 15 jaar jonger, fitter en sneller en ik hield het ook langer vol.” Het is na 2021 de tweede keer dat hij wint; hij krijgt een medaille en 50 euro.

Het inschrijfgeld (10 euro per persoon) wordt grotendeels gereserveerd voor het prijzengeld en van het sponsorgeld krijgen deelnemers en publiek gratis een broodje hamburger of pulled porc. Met de inkomsten kan wat extra’s worden gedaan. Kees: „We streven naar totale ontzorging door de randzaken te regelen, als toernooi willen we kosten neutraal zijn en we houden wat over door de baromzet.”

Sinds De Vale Ouwe in de zomer van 2022 twee padelbanen heeft gerealiseerd, zit het ledenaantal in de lift en is de club met 46% gegroeid. Lars: ,,We zijn gegroeid van 480 naar bijna 700 leden in minder dan anderhalf jaar tijd. Padel is booming, veel mensen zijn dit vanuit andere sporten gaan doen. De toename van de leeftijdscategorie 20-40 geeft de club een andere dynamiek. Tennis groeit daarin mee, waar je landelijk een dalende trend ziet.”

Vriendinnen Janet van Zelderen en Lieveke Meiling wonnen het damesdubbel niveau 6.
Marco Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie