Nieuwe praktijk voor bijles en huiswerkbegeleiding

19 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - De in Putten woonachtige Astrid Wassing is onlangs begonnen met het geven van bijles aan scholieren. Als werkzaam leerkracht in groep 8 van het basisonderwijs merkte ze dat er steeds meer behoefte ontstaat voor hulp aan leerlingen die net even een steuntje in de rug nodig hebben. Aan de ene kant lijken er steeds meer kinderen te zijn die specifieke hulp behoeven, terwijl aan de andere kant er steeds minder tijd en mogelijkheden zijn om hen dat te geven. Steeds grotere klassen, meer te regelen handelingen en administratie voor de leerkracht die hen belemmeren de nodige extra aandacht te geven.

Die extra zorg kan bestaan uit het geven van rt ( remedial teaching ofwel bijles ) voor een afgesproken periode op één of meer gebieden. Wanneer een school hier niet genoeg geütiliseerd is, kan hulp van buiten de school uitkomst bieden.

Middels bijles van Mind up! Is dit mogelijk. Met ruim 25 jarige ervaring en kennis is Wassing dit schooljaar begonnen met het geven van bijlessen, (CITO-)trainingen, huiswerkbegeleiding voor kinderen in Putten en omgeving. Een bezoek aan de Kamer van Koophandel voor de zomervakantie was de eerste stap in het verwezenlijken van een lang gekoesterde wens. Inmiddels heeft Wassing haar eigen ruimte gecreëerd in het landelijke Hoef, alwaar kinderen in een rustige omgeving begeleid kunnen worden.

Het is de bedoeling om kinderen vanaf groep 4 van de basisschool voor alle vakken bijles te geven, met specifieke aandacht voor een goede basis van zelfvertrouwen en motivatie om te leren. Maak gebruik van je talenten ! Elk kind is uniek en heeft kwaliteiten, hoe kunnen we die kwaliteiten benutten om zaken die minder goed gaan te verstevigen, dat vind ik essentieel. Daarnaast neemt de CITO entree- en eindtoets een steeds belangrijkere rol in. Om kinderen vertrouwd te maken met manier waarop deze toetsen worden afgenomen en eventuele spanning weg te nemen, geef ik ook CITO-trainingen. De kinderen hebben de score van de CITO eindtoets in groep 8 hard nodig om die vorm van voortgezet onderwijs te kunnen starten waar ze goed op hun plek zouden zitten.

Helaas struikelen kinderen op het voortgezet onderwijs ook steeds vaker, omdat blijkt dat de zelfstandige vorm van leren tegenwoordig niet iedereen ligt. Veel kinderen kunnen nou een keer niet uit zichzelf; leren, plannen,overzicht houden in de veelheid van zaken die ineens op hen afkomt. Of ze merken ineens dat er een hiaat in de leerstof blijkt te zitten wat hen belemmert in het mee komen met de groep,er ontstaat snel een achterstand die zonder ingrijpen snel kan oplopen. Begrijpelijk gaat de motivatie dan snel achteruit.

Voor deze groep heeft Wassing huiswerkbegeleiding opgezet. Met ouders en kind kijkt ze samen waar het hulp behoeft en op welke tijdstippen in de week het handig is om geholpen te worden met het maken, leren, overhoren en plannen van de lesstof. In enkele maanden is demotivatie veelal weer terug en zit de leerling weer 'op de rit'.

Voor informatie over mijn praktijk zie de website: www.keepyourmindup.nl of telefoonnummer: 06-10193339

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie