Burgemeester Henk Lambooij voor het gemeentehuis in Putten.
Burgemeester Henk Lambooij voor het gemeentehuis in Putten. Fokko Everts

Derde termijn burgemeester Henk Lambooij in Putten: ‘Ik denk nog van toegevoegde waarde te kunnen zijn’

20 september 2023 om 09:30 Achtergrond

PUTTEN Henk Lambooij is begonnen aan zijn derde ambtsperiode als burgemeester van de gemeente Putten. Een gemeente die hij niet echt kende voor zijn benoeming. ,,Ik kende Putten alleen van de buitenkant als mooie gemeente tussen het randmeer en de bossen, met een mooi centrum en een goed winkelaanbod. Dat bood een mooi plaatje.”

Inmiddels heeft Henk Lambooij (62) Putten in zijn hart gesloten. ,,Als burgemeester moet je wennen aan de inwoners, maar dat is ook omgekeerd het geval.” Gevraagd naar de ups en downs in de afgelopen twaalf jaar, ziet Lambooij vooral de coronaperiode als vervelend. ,,Ik kon mijn taak als burgervader niet goed uitoefenen op het moment dat dit zo hard nodig was. Ook ik mocht niet bij mensen komen.” Ingrijpend noemt de burgemeester de momenten wanneer hij bij mensen komt waarvan een familielid bij een ongeval om het leven is gekomen of suïcide heeft gepleegd. ,,Dat zijn momenten die erin hakken.”

AFFINITEIT

De omvang van Putten spreekt de burgemeester aan. ,,Een gemeente met tussen de twintig- en vijftigduizend inwoners kun je als burgemeester nog overzien en behappen. Je kent veel mensen en je wordt nog gekend. Putten is bovendien nog voor een belangrijk deel een agrarische gemeente. Daarmee heb ik de nodige affiniteit. Wel maak ik mij zorgen om hun toekomst, dat houdt mij bezig.”

LEEFKLIMAAT

Lambooij is blij met de diversiteit die Putten kent. ,,Het lijkt een typisch Veluwe gemeente waar de vraag wordt gesteld ‘van wie ben je er één?’ Maar de werkelijkheid is anders, de helft van de mensen die hier wonen komen van buiten Putten. Ze voelen zich hier thuis en willen niet meer weg. Putten heeft een prettig woon- en leefklimaat.”

VISBOER

Kenmerkend voor Putten noemt hij de normen en waarden die er worden gekoesterd. ,,Onlangs bracht ik een bezoek met mijn zoon aan de visboer. Die was na afloop verwonderd dat niemand hier voordringt. Dat is in een stad wel anders. Hier wordt gevraagd wie als laatste is binnengekomen en dan ga je daar netjes achterstaan in de rij. Die normen en waarden moet je koesteren.” Dat hij voor een derde periode heeft gekozen, heeft te maken met het simpele feit dat Lambooij nog de nodige uitdagingen ziet in Putten. ,,Wat leeftijd betreft hoeft het niet meer en ik had ook kunnen besluiten thuis op de bank te gaan zitten of in de tuin te werken. Maar ik zit nog vol energie en denk nog van toegevoegde waarde te kunnen zijn. We hebben bovendien een college met jonge wethouders. Die willen waarmaken wat ze voor de verkiezingen hebben beloofd. Ik ga graag om met jonge mensen en heb ook zelf nog veel ideeën. Putten is zeker geen ingeslapen dorp.”

TERMIJN

Of hij de termijn van zes jaar volmaakt? ,,Ik heb niets beloofd. Dat heeft onder meer te maken hoe het gaat met mijn gezondheid en welke omstandigheden zich voordoen.” In de tussentijd wil Lambooij zich sterk maken voor de grote behoefte aan woningen in Putten. ,,Minister Hoekstra gaf aan diepe zakken te hebben. Maar die blijken ook een bodem te hebben. Als gemeente krijgen wij minder geld van het Rijk. Het is een hele opgave het welzijn en de welvaart die we in Putten kennen in stand te houden.” De persoonlijke kanten die bij het burgemeesterschap horen, wordt Lambooij nooit zat. ,,Bij een uitreiking van een koninklijke onderscheiding kom je in aanraking met mensen die echt iets hebben betekend voor de samenleving. Bij een zestigjarig huwelijk, of zelfs zeventig jaar, hoor je het levensverhaal van mensen. Je hoort de levende historie van het dorp waar je leeft. Dat blijft geweldig, mooi en inspirerend.”

GROEIEN

De eerste begroting kreeg Lambooij in de jaren tachtig in handen. ,,Dat vond ik toen reuze spannend. De spanning is daar nu wel behoorlijk vanaf. Ik kijk vooral naar de politieke issues. Wat is politiek interessant, waar kun je vragen over verwachten. Waar ik in het begin meer een bestuurder was, kijk ik nu meer naar de mens. Daaraan heb ik moeten wennen, je moet groeien in je rol als burgervader. Daar heb ik nu meer voldoening mee gekregen.” Er zijn ook taken die Lambooij liever geschrapt zou zien als taak van een burgemeester. ,,Het opleggen van een tijdelijk huisverbod. Dat is doorgaans in de nacht of in de weekenden. Het is nogal iets iemand de toegang tot zijn woning te ontzeggen, uitsluitend op basis van de rapportage van de politie. Dat hoort eigenlijk bij de rechtspraak, bij een rechter-commissaris.” Dat geldt wat Lambooij betreft ook voor het verplicht laten opnemen van iemand in een instelling. ,,Dan is mijn oordeel doorslaggevend, terwijl ik geen arts, psycholoog of psychiater ben. Dat kan schuren met mijn rol als burgervader.”

VADERDAG

Lambooij handelt vanuit het principe dat zijn vader hem altijd voorhield ‘We zijn op de wereld om elkaar te helpen’. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn telefoon vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week aanstaat. Als voorbeeld noemt hij een verstoorde editie van vaderdag. ,,Ik zat met mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen in de tuin. Tot het alarm afging en de melding binnen kwam van een middelgrote bosbrand. Dan stap ik in de auto en dan gaat alle aandacht direct uit naar het werk. Maar als burgemeester moet je er altijd voor de gemeente zijn, ook op zulke dagen.”

,,Als burgemeester moet je er altijd voor de gemeente zijn."
Jacob-Jan van de Groep
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie