Roy van Iersel (37) staat op de planken van het Beatrix Theater in Utrecht in de musical Pretty Woman.
Roy van Iersel (37) staat op de planken van het Beatrix Theater in Utrecht in de musical Pretty Woman.

Puttenaar Roy van Iersel na heftige periode terug op de planken met rol in musical Pretty Woman: ‘Fouten maken is menselijk’

4 oktober 2023 om 08:30 Achtergrond

PUTTEN/UTRECHT Roy van Iersel keert na jaren afwezigheid terug naar waar hij zich het meest op zijn gemak voelt: het theater. De 37-jarige Zwollenaar, inmiddels woonachtig in Putten door de relatie die hij met het dorp opbouwde via zijn vader, heeft een rol te pakken in de musical Pretty Woman. ,,Ik kan wel zeggen dat ik weer op mijn plek zit."

Het leven van Roy van Iersel speelde zich vanaf zijn veertiende af in de musicalwereld. Als jonge jongen maakte hij al zijn opwachting in Elisabeth, waar hij het podium deelde met grootheden als Pia Douwes en Stanley Burleson. Met beiden heeft de goedlachse artiest nog altijd contact. ,,Daarna ben ik een HBO-opleiding gaan doen bij Lucia Marthas in Amsterdam. Ook heb ik meegedaan aan Idols 1, het seizoen van Jim en Jamai. Vanuit Lucia maakte ik ook mijn opwachting in de show Op zoek naar Joseph, waarin ik uiteindelijk derde werd. Daardoor ben ik ook echt bekend geraakt in Putten", vertelt Van Iersel ontspannen op een bank in de foyer van Stroud.

In het hart van Putten aan de Brinkstraat zit een vrolijke man, artiest in hart en nieren. ,,Na de show ben ik in Tarzan gaan spelen. Ik was aap in het ensemble en de vervanger van hoofdrolspeler Ron Link. Na Tarzan ben ik de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat ingegaan. Ik speelde de broer Asar en ik was de understudy van hoofdrolspeler Freek Bartels. Daarna heb ik de hoofdrol gehad in Legally Blonde."

BLOKKADE

Het leven lachte Van Iersel op dat moment toe. Totdat hij naar eigen zeggen zichzelf tegen kwam. ,,Het ging even niet zo goed meer. Ik liep tegen een blokkade aan, wist niet meer wat ik wilde en ik ben een persoonlijk ontwikkelingstraject ingegaan. Toen heb ik echt een aantal jaar tijd voor mezelf moeten nemen, om mijzelf te ontdekken. Wie is Roy nou eigenlijk? Dat wist ik niet en ik kon er geen antwoord op geven. Maar daardoor ben ik gaan reizen, backpacken in Costa Rica, Panama, Israël. Ik ben de wereld gaan verkennen, omdat ik sinds mijn veertiende al continu met werk bezig was. Persoonlijke ontwikkeling kwam er pas heel laat bij kijken", is Van Iersel eerlijk.

Een terugkeer in de musicalwereld was daarna voor hem geen vanzelfsprekendheid. Hij zocht zelfs het ‘gewone’ werkleven op bij Trouw Nutrition Benelux in Putten. ,,Daar ben ik op allerlei afdelingen aan de slag gegaan en uiteindelijk vulde ik mijn dagen als heftruckchauffeur. Maar in het laatste jaar voor Pretty Woman begon het weer te knagen. Ook doordat mijn collega’s in het bedrijf aandrongen dat ik terug moest, juist ook omdat ik op de heftruck alleen maar musicalliedjes aan had staan. Ik zong de hele dag mee."

EMOTIONEEL

Uiteindelijk gaf de vasthoudendheid van collega Jan van Beek de doorslag om het toch weer te proberen. ,,Hij was vroeger radio-dj, had ook een illegale zender en bleef constant op mij inpraten. Ik luisterde toevallig constant de nummers van Pretty Woman op Broadway. Toen kwam de auditieronde. Tijdens de eerste zangauditie werd ik ineens heel emotioneel. Toen besefte ik pas wat ik de laatste jaren gemist had. Alles viel weer even op zijn plek."

Na zes auditierondes kwam het verlossende telefoontje toen Van Iersel in de heftruck zat. Tijdens het gesprek met producent Stage Entertainment kwam net zijn teamleider Rob Robbers voorbij lopen. ,,Ik heb keihard zitten juichen. Hij gaf mij direct een knuffel en gunde het mij enorm. Dat ontroerde mij en het deed mij zo goed dat ook hij achter mij stond. Ze hebben ook aangegeven met het hele bedrijf te komen kijken als ik speel, een geweldig gebaar. Uiteindelijk ben ik bij het bedrijf als heftruckchauffeur blijven werken tot het moment dat mijn contract bij Pretty Woman in ging."


Daarmee stipt de musicalster gelijk een lastig punt aan. Doordat in de theaterwereld met tijdelijke contracten wordt gewerkt, is het voor velen lastig een basis voor de toekomst te leggen. ,,De theaterwereld is niet gemoedelijk. Het is een harde wereld. Je hebt te maken met kansen, je wilt dingen graag en je wordt 100.000 keer afgewezen. En het is lastig in de huizenmarkt. Je krijgt per opdracht een contract, ga daar maar eens een hypotheek mee aanvragen. Dat is mij ook nog niet gelukt overigens."

TOPSPORT

Met zijn rol in Pretty Woman is het zaadje in ieder geval weer geplant bij Van Iersel, hoewel het leven soms voelt als dat van een topsporter. ,,Theater is topsport. Zes dagen in de week trainen van 10.00 uur tot 18.30 uur. Er zijn ook dagen waarop je alleen maar danst. Herhalen, herhalen, herhalen. Gelukkig is er slaap, waardoor je het ook even los kunt laten. De eerste vier weken zijn het zwaarst, omdat je dan alleen maar moet leren. Je krijgt het script ook pas op de eerste dag pas onder ogen. Alles komt dus tegelijk en dat is soms echt niet leuk. Inmiddels hebben wij weer de ochtenden vrij en repeteren wij van 14.00 uur tot 22.00 uur, tenzij de show staat gepland. Het is zaak om goed voor je lichaam te zorgen. Onder andere met extra massages, maar ook gezond eten, op tijd naar bed, en niet uitgaan. Maar het is voor een goed doel."

Dat goede doel is de musical Pretty Woman, naar de filmklassieker uit 1990 met Richard Gere en Julia Roberts in de hoofdrol. ,,We hebben inmiddels een paar avonden gespeeld en zondag is de première. Het wordt ontzettend goed ontvangen, ook omdat het een feest der herkenning is. Ook voor mij. Vroeger keek ik de film al heel vaak met mijn moeder in Zwolle, waar ik opgroeide. Voor de rol van David Morse, die ik speel, heb ik de film nog een stuk of acht keer gezien. Om het nog meer eigen te maken."

UNDERSTUDY

Naast de rol van Morse is Van Iersel ook de understudy van Jan Kooijman, die de hoofdrol van Edward Lewis deelt met Charly Luske. ,,Ik leer dagelijks van Jan en wij hebben bepaalde scènes met elkaar aangepast en naar onze hand gezet, mede door het kijken naar de serie Dynasty. Die vrijheid krijg je in de theaterwereld. Daarnaast hoop ik veel van hem te leren als acteur zijnde, daar ik een acteeropleiding volg aan De Trap in Amsterdam. In de toekomst zou ik graag films willen maken."

De terugkeer in de musicalwereld zorgt er bij Van Iersel voor dat hij weer durft te dromen. En het hardop - op een ontwapende en eerlijke manier - durft uit te spreken. ,,Fouten maken is menselijk en helemaal niet erg. Door de zoektocht naar mijzelf heb ik minder blokkades en ik voel mij daardoor vrijer om op het podium te staan. Ik kan wel zeggen dat ik weer op mijn plek ben. Het leven is voor mij een leuke zoek- en ontdekkingstocht en de musicalwereld heeft daar zeker een plek in. Ik ben aan het genieten en heel blij met mijn terugkeer. Wie weet wat de toekomst mij verder brengt", kijkt de zoon van de voormalig eigenaar van Royal Fashion uit Putten vooruit. ,,Ik ben daar inderdaad naar vernoemd. Toen was mijn vader al trots op mij en hij is mijn grootste fan. Eén van mijn kernwaarden is mensen blij maken. Dat wordt ook mijn opdracht met Pretty Woman. Het is echt een feestje en fijn om weer terug te zijn op mijn plek."

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Jacob-Jan van de Groep
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie