Afbeelding

Fabrieksterrein: Koopzondag

10 juni 2020 om 10:00 Column Fabrieksterrein

In Elburg woedt een heuse koopzondagoorlog. De christelijke partijen hebben de meerderheid in de Elburgse gemeenteraad en houden de deur op slot voor winkeliers die op zondag juist de deur open willen doen in de toeristische binnenstad. Een aantal winkeliers koos de confrontatie om op zondag eerste pinksterdag illegaal de deuren te openen.

In een regionale krant werd een stel geïnterviewd dat speciaal uit Amsterdam naar Elburg was gekomen om die zondag bij illegaal geopende winkels te komen kijken. Ze vonden het onvoorstelbaar dat de gemeente winkeliers verbiedt om op zondag open te gaan. Dat mogen ze natuurlijk vinden. Net zoals de democratisch gekozen meerderheid van de raad van Elburg mag vinden dat de winkels aldaar op zondag dicht moeten blijven, coronacrisis of niet. Tot een echte oorlog is het overigens niet gekomen: Elburg heeft niet handhavend opgetreden.

Hoe kijk ik naar de koopzondagen? Van mij hoeven die winkelopeningen op zondag niet. Ik kan genieten van de zondagsrust in het algemeen zoals we die in Putten kennen. Jarenlang hebben we in het winkelcentrum gewoond waar je op zondagmiddag heerlijk rustig op je dakterras kon zitten. Ook waar we nu wonen kun je op zondag rustig buiten in de tuin zitten zonder mee te moeten genieten van buren die elke zondag met mooi weer buiten aan het boren, schuren, timmeren of met de elektrische heggenschaar of grasmaaier bezig zijn. Geloof me, ik kom op zondag ook op plekken waar je met mooi weer altijd moet meegenieten van de klus- en tuinierherrie van de buurt.

Over geloven gesproken, mijn voorkeur voor de zondagsrust heeft misschien meer te maken met het rustelement daarvan dan het religieuze aspect. Het zou hypocriet zijn als ik religieuze principes zou aanvoeren tegen de koopzondag. Ik koop op zondag weleens een ijsje. Waar ik wel slecht tegen kan zijn hypocrieten die hun kinderen verbieden op zondag een ijsje te (laten) kopen, maar op zondagavond voor de kerkdienst wel even de op zondag gespeelde en gepubliceerde (betaald)voetbaluitslagen op teletekst bekijken.

De discussie over de koopzondagen zal in Putten ongetwijfeld ook eens komen. Voor mij is het heel simpel: een democratische gekozen raad gaat hierover en beslist. Elke vier jaar kan dat anders uitpakken. Dat heb ik en de winkeliers te accepteren. Bij een dergelijke koopzondagoorlog door illegaal winkels te openen, moet daarop door de gemeente gehandhaafd worden. Anders verliest de gemeenteraad deze oorlog bij voorbaat.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie