Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Geen openstelling Puttense winkels op Tweede Kerstdag

6 juni 2020 om 11:58 Winkels

PUTTEN Er wordt door het Puttense college van burgemeester en wethouders geen voorstel gedaan om de winkelverordening zo aan te passen dat winkels Tweede Kerstdag geopend mogen zijn.

Wijnand Kooijmans

Aanleiding is een verzoek van Plus Dee aan het college en de raadsfracties om het mogelijk te maken dat de winkels Tweede Kerstdag geopend mogen zijn. Om hieraan medewerking te kunnen verlenen, is het juridisch noodzakelijk dit in een verordening te regelen. Het college zegt echter niet mee te willen werken aan het verzoek en dan ook geen voorstel te doen aan de raad. Het staat Plus Dee wel vrij rechtstreeks zo’n verzoek te doen aan de raad.

FEESTDAGEN In de afgelopen jaren is regelmatig gesproken over de openingstijden van winkels op feestdagen. In april 2017 besloot de raad de verordening winkeltijden zo aan te passen, dat de winkels wel open mogen zijn vanaf twaalf uur ’s middags op Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag. Maar niet op Tweede Kerstdag, omdat dit meer wordt gezien als een familiedag dan de andere twee dagen. Ook mogen de winkels op Hemelvaartsdag vanaf 12 uur open zijn.

Dit jaar vallen Eerste en Tweede Kerstdag op vrijdag en zaterdag. De daaropvolgende zondag zijn de winkels eveneens gesloten. Dat betekent dat de winkels drie dagen zijn gesloten. Volgens het college neemt dit niet weg dat het prima mogelijk is voor drie dagen achtereen inkopen te doen. Veel mensen doet dat normaliter ook al. 

SITUATIE Dat de winkels drie dagen achtereen gesloten zijn was, zo voert het college aan, de raad ook al bekend in 2017. De eerstvolgende keer dat Tweede Kerstdag op zaterdag valt, is pas in 2026. Ook daarin ziet het college niet dat een dusdanige nieuwe situatie ontstaat waardoor aan de raad hierom een wijzigingsvoorstel moet worden gestuurd.

Het college erkent dat er in gemeenten verschillende regels worden gehanteerd. Volgens het Puttense college mogen winkels in Amersfoort, Barneveld, Ermelo, Harderwijk en Nijkerk dit jaar wel op Tweede Kerstdag geopend zijn. Maar Elburg en Oldebroek verbieden dit wel. Aangegeven wordt dat besluit over het wel dan niet open zijn van winkels op lokaal niveau moet worden genomen door de gemeenteraad.

KENNISGEVING Het college verwacht niet dat bij een verzoek aan de raad een ander standpunt dan dat van het college wordt ingenomen. Mede ook gezien de besluitvorming in 2017. De raad is voorgesteld het verzoek van Plus Dee voor kennisgeving aan te nemen. De behandeling ligt namelijk bij het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie