Afbeelding
Eigen foto
Fabrieksterrein

Transparant

25 mei 2022 om 15:45 Column

Na ruim anderhalve maand stilte kwam een paar weken geleden eindelijk de eerste mededeling over de voortgang van de coalitievorming. Ik dacht verder rustig af te wachten tot half juni, maar nog geen twee weken na die ene mededeling zijn de onderhandelingen tussen Wij Putten, SGP en VVD ook alweer voorbij. Er zou een conceptakkoord op inhoud geweest zijn, maar de SGP zag een samenwerking met de andere twee partijen de aankomende jaren blijkbaar toch niet zitten. Natuurlijk ben ik nieuwsgierig wat er de afgelopen maanden inhoudelijk uit de onderhandelingen tot nu toe gekomen zou zijn. Vooral ook naar de tegenstrijdige maar uiterst belangrijke speerpunten van vooral SGP en VVD. We zullen het waarschijnlijk nooit weten en dat is misschien maar goed ook. Er moet ooit weer verder onderhandeld worden op wat voor manier dan ook.

Dat we het nooit zullen weten staat haaks op wat de oppositie en nieuwkomers in de politiek vaak als mantra willen gebruiken, namelijk openheid en transparantie. Nieuwkomers in de politiek profileren zich graag met deze termen omdat het na hun verkiezing echt anders moet dan het nu gaat. De praktijk is dat het vanuit de lokale VVD als zo’n (op)nieuwkomer ook al maanden stil was tijdens de collegeonderhandelingen. Voor de verkiezingen werd er ook door hen nog heel wat geroepen over openheid en transparantie van de vorige coalitie en haar communicatieloze wijze van besturen.

Ook vanuit de oppositie is die roep om transparantie logisch. Je ziet dat landelijk maar ook lokaal in Putten. Hoe meer openheid een coalitie of een college moet geven hoe meer redenen er kunnen zijn om er wat (vooral niet goed) van te vinden. Het lijkt wel alsof er tegenwoordig meer aandacht is voor die openheid en transparantie dan de inhoud van het beleid zelf.

Fractievoorzitter Hoogendijk van Gemeentebelangen ging er vorige week redelijk hard in via een interview in deze krant. Natuurlijk mocht hij vinden dat er gestopt moest worden met de huidige coalitieonderhandelingen omdat hij geen (spoedig) resultaat verwachtte. Je kunt zeggen wat je wilt maar Hoogendijk is met die harde toon wel consequent in zijn uitlatingen. Het is heel transparant wat hij en zijn partij vonden van de coalitieonderhandelingen en vooral ook van de partijen die erbij betrokken waren. De coalitieonderhandelingen werden eerder beëindigd dan hij waarschijnlijk gehoopt en verwacht had. Dankzij de toon van dat recente interview lijkt het onwaarschijnlijk dat hij met Gemeentebelangen snel uitgenodigd zal worden voor de volgende onderhandelingsronde.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie