Afbeelding

Fabrieksterrein: Collegevorming 2022

13 september 2021 om 15:45 Column Fabrieksterrein

Hoe gaat het met de collegevorming in 2022? Pardon, is het niet wat te vroeg om het nu al daarover te hebben? De gemeenteraadsverkiezingen moeten in maart 2022 nog plaatsvinden.

Toch durf ik het alvast over de collegevorming in 2022 te hebben. Er lijken weer zes partijen mee te doen aan de verkiezingen. Veel gemeenten hadden al eens te maken met lastige collegevormingen door een enorme versnippering van politieke partijen. In Putten was het met vijf partijen wel lekker overzichtelijk, maar ook niet heel veel keuze. Gaat die ene nieuwe partij het verschil maken volgend jaar?

Wij Putten is gewoon overal aanwezig, op straat en via de (sociale) media. Dat doen ze gewoon heel erg goed. Je hoeft het natuurlijk niet altijd eens te zijn met al hun standpunten, en dat ben ik ook zeker niet altijd (net zoals ik dat ook bij andere partijen ook niet altijd ben overigens). Maar op de een of andere manier krijg ik van hun standpunt bij de grotere of lastige politieke kwesties altijd wel iets mee, terwijl ik van de andere partijen dan geen idee heb wat ze ervan vinden. Daardoor is Wij Putten wel aanwezig. Andere partijen kunnen daar wellicht een voorbeeld aan nemen. Het zal me niet verbazen als Wij Putten volgend jaar de grootste partij in de raad blijft met het voordeel van beginnen met collegeonderhandelingen.

Vier partijen in de volgende verkiezingen hebben ook een landelijke politieke partij. Zeker nu in de periode van de maar voortslepende landelijke formatie lijkt dat niet in hun voordeel. Waarschijnlijk hebben de ChristenUnie en SGP daar minder last van en door hun trouwe (christelijke) achterban komen ze ook op hetzelfde aantal raadszetels uit als nu. Bij het CDA kan je je zowel landelijk als lokaal afvragen wat voor visie ze nu eigenlijk hebben met hun C en in het algemeen. De terugkerende VVD zal mogelijk weer een zeteltje wegkapen van het naar liberaal neigende Gemeentebelangen. Tijdens de landelijke verkiezingen wordt in Putten altijd veel op de VVD gestemd. Het is alleen nog even de vraag wat de VVD hier echt anders wil dan de overige partijen. Dat de winkels open mogen op zondag is een duidelijk VVD-standpunt. De gemiddelde Puttense VVD-kiezer zal daar landelijk weinig moeite mee hebben, maar vindt het wellicht toch niet bij Putten passen.

Uiteindelijk denk ik dat dit weinig invloed heeft op de zetelverdeling. Als de huidige drie collegepartijen met elkaar door willen, zal dat waarschijnlijk wel kunnen. De zes partijen hebben nog een half jaar en één dag om de Puttense kiezer hier juist wel of niet voor te laten kiezen.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie