Pieter van Heiningen
Pieter van Heiningen

Columnist Pieter van Heiningen eet vier keer per week vlees: ‘Poging van de overheid te minderen is Boerenbedrog’

4 oktober 2023 om 10:00 Column

PUTTEN Vorige week las ik in een landelijk dagblad dat wij Nederlanders verslaafd zijn aan vlees. Volgens Milieu Centraal zouden we willen minderen, maar lukt dat niet echt. Grootschalige interventie is nodig om dit ‘verfoeilijke’ gedrag van ons volk te veranderen.

Hun oplossing is onder andere het vlees duurder maken (een soort vleestax), vooral vegetarisch gaan eten en natuurlijk het kweekvlees promoten en eventueel verplicht stellen. Op die manier zouden we veel kunnen bijdragen aan de reductie van het stikstofprobleem.

Als ik door het centrum van ons mooie dorp wandel en langs de ambachtelijke slager kom, blijf ik altijd even staan. Met bewondering kijk ik dan naar binnen en zie prachtige producten keurig gerangschikt in de vitrines. Het water loopt me dan in de mond.

Ik kan me niet voorstellen, dat ik dat heb bij kweekvlees: in laboratoria geproduceerde producten, die we vervolgens moeten gaan eten. En wat zit er allemaal in? Weet u dat? Ik kan dat niet aan de buitenkant zien. Ik heb nu al grote moeite om het etiket van gewone producten te begrijpen. Sowieso snap ik al die E-nummers niet.

Of ik zie in de reclame van Mcdonalds een jonge vrouw, die geheel overstuur kiest voor een McPlant. Wel heel slim van dat bedrijf. Want op die manier bind je nog meer klanten aan je.

Ik kan overigens bijzonder genieten van een heerlijke gehaktbal, zoals mijn moeder ze vroeger ook maakte. Of een lekkere sappige rookworst met stamppot. De kroket is ook niet te versmaden, al zit daar niet zoveel vlees in.

Mijn vrouw en ik eten vier keer per week een stukje vlees bij het eten. Eén keer per week komt er vis op tafel. Twee dagen per week is er geen vlees. Dus onze ecologische voetafdruk is niet zo groot.

Waar ik niet tegen kan, is dat allerlei milieugroepen en pseudo-wetenschappers met uitslagen van onderzoeken komen, waarvan de uitkomst in feite al vast staat.

Dat alles kan gevat worden in de term Boerenbedrog. Het is een poging van de overheid, wetenschappers (en het WEF) mensen te veel geld laten betalen, terwijl dat helemaal niet nodig is, laat staan gewenst is.

Maar goed, ik stop, want het eten staat klaar: gebakken aardappels met boontjes en een lekker stukje kip. Mijn vrouw en ik gebruiken gewoon ons boerenverstand.

Pieter van Heiningen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie