Afbeelding
Gemeente Putten

Burgemeester Lambooij bespeurt toenemende nonchalance bij naleving coronaregels

12 oktober 2020 om 16:30 Corona Coronavirus

PUTTEN Ook in de gemeente Putten blijft het aantal bevestigde coronabesmettingen toenemen. In de periode tussen zondag 27 september en zondag 11 oktober waren er in de gemeente 43 geregistreerde besmettingen. Dit komt neer op 11,9 per 100.000 inwoners. Dat schrijft burgemeester Lambooij in een brief aan de raad. 

,,Het voert te ver om te zeggen dat wij met dit alles terug bij af zijn. Maar als ik de ontwikkelingen van de afgelopen maand bekijk, baren die mij wel zorgen”, aldus de burgemeester. 

NONCHALANCE ,,Er valt op het lokaal niveau geen eenduidige verklaring te geven voor de stijging van het aantal besmettingen. Zoals aangegeven is tot op heden geen sprake van clustering of een herleidbare bron. Wel bespeur ik, en met mij onze handhavers, een toenemende nonchalance in onze gemeente als het gaat om het naleven van de regels. Hier heb ik onze inwoners recent in woord en beeld op aangesproken.”

KERKEN De burgemeester schrijft verder dat de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) een memo heeft opgesteld voor de kerken. ,,Daarin wordt ingegaan op het handelingsperspectief voor de kerken na de nieuwe maatregelen en adviezen. Deze hebben immers behoorlijke impact voor de diensten, voor zover deze niet digitaal zijn. De memo hebben wij naar de lokale kerkgemeenschappen doorgeleid.”

ONDERWIJS Daarnaast is het in het onderwijs en bij de kinderopvang ,,passen en meten”. Er is sprake van uitval door ziekte van docenten. Zo is een locatie van de Gabrielschool sinds maandag ten minste een week gesloten. 

,,Maatwerk is het parool. Ventilatie van de klaslokalen is ook in Putten een issue. Inmiddels worden, vanuit de onderwijskoepels, de nodige maatregelen in gang gezet. Ook wordt op rijksniveau onderhandeld over een passende compensatie.” De kinderopvang in Putten weet zich op dit moment te redden, aldus Lambooij. Maar ook hier dreigt op termijn een capaciteitsprobleem door uitval wegens ziekte.

ZORG De maatregelen bij woonzorgcentra Elim en de Schauw zijn daarnaast aangescherpt, schrijft de burgemeester. Bezoekers dienen zich te registreren en mondkapjes te dragen. Om snel te kunnen testen heeft de Zorggroep Noordwest Veluwe daarnaast inmiddels een eigen teststraat ingericht. 

WINKELCOACHES De burgemeester schrijft verder dat de inzet van de winkelcoaches in het centrumgebied in dit jaargetijde niet meer nodig is. Wel wordt gekeken of deze kunnen worden ingezet tijdens de weekmarkt op woensdag.

HORECA Daarnaast is er vanuit de gemeente contact geweest met de meeste horecaondernemers in Putten. ,,Hierbij is onder andere gesproken over de mogelijkheden om te komen tot een overdekt en verwarmd terras. Hierover gaan wij nader in overleg met de horeca, waarbij de situatie ter plekke bepalend is voor wat er kan. Het is daarbij onze intentie om de horecaondernemers daar waar mogelijk tegemoet te komen, vanzelfsprekend binnen de geldende regels.”

De volledige raadsinformatiebrief is te lezen op de gemeentewebsite

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie