Janneke van de Kolk.
Janneke van de Kolk. © Tim van Donkersgoed

‘Coronabrief’ Janneke uit Putten verspreid in Tweede Kamer

21 januari 2021 om 18:24 Corona

PUTTEN/DEN HAAG Het verhaal over de 12-jarige Janneke van de Kolk uit Putten, die met haar ouders al bijna elf maanden in quarantaine zit, is donderdagmiddag verspreid onder Tweede Kamerleden.

Dat gebeurde nadat fractievoorzitter Pieter Heerma van het CDA het interview met Janneke en de open brief die zij schreef aan de burgemeester van Putten specifiek benoemde. Heerma toonde daarbij aan demissionair premier Mark Rutte een pagina uit de Barneveldse Krant, waarin het artikel woensdag is gepubliceerd. Op dezelfde dag stond het ook in De Puttenaer.

Janneke zit sinds begin maart vorig jaar in quarantaine, omdat haar moeder een donorlever heeft. Bij een eventuele besmetting met corona loopt zij daardoor een hoger risico qua gezondheid. De leerlinge van groep 8 van basisschool De Akker schreef de brief als opdracht voor school.

OVERTUIGEN ,,Dit 12-jarige meisje, dat al zo lang in quarantaine zit, zegt: ‘Laat iedereen zich aan de regels houden, zo moeilijk is dat toch niet’’’, citeerde Heerma uit het krantenartikel. ,,Als ik heel eerlijk ben, denk ik dat deze open brief meer doet om mensen te overtuigen van de noodzaak van de maatregelen dan alleen een persconferentie’’, voegde de CDA-leider eraan toe. ,,Misschien moeten dit soort ervaringsdeskundigen, mensen die echt worden geraakt, bij de persconferentie van de minister-president in beeld komen en vertellen waarom de maatregelen nodig zijn.’’

Kamervoorzitter Khadija Arib besloot na deze interruptie om het interview met Janneke onder alle Tweede Kamerleden te verspreiden. 

GERAAKT Tweede Kamerlid en Voorthuizenaar Jaco Geurts, tevens fractiesecretaris van het CDA in de Tweede Kamer, las het interview met Janneke woensdagavond op de regiopagina van de Barneveldse Krant. ,,Ik werd geraakt door het verhaal en de brief van dit meisje’’, zegt hij. ,,Toen ik vanmorgen naar Den Haag ging, heb ik de pagina uit de krant gescheurd en voor het debat aan Pieter Heerma gegeven. Haar brief laat zien waar het echt om gaat.’’ 

DE BRIEF VAN JANNEKE

Putten, 11 januari 2021
Geachte burgemeester H.A. Lambooij,

Het was afgelopen jaar anders dan normaal. Het coronavirus kwam in Nederland en helaas ook in Putten. Voor iedereen is dit moeilijk, maar ik vind dat we er op een andere manier mee moeten omgaan. En ik zal u uitleggen waarom.
Ik ben Janneke, 12 jaar, en ik zit in groep 8 van Basisschool met de Bijbel De Akker. Mijn moeder is hoog-risicopatiënt en wij moeten dus heel erg voorzichtig zijn. Wij zitten met het gezin al bijna elf maanden in quarantaine om het risico op besmetting zo klein mogelijk te maken.

Op de basisschool hoeven de kinderen en leerkrachten geen 1,5 meter afstand te houden en ook geen mondkapjes in de gangen te gebruiken. Voor ons is dit wel belangrijk. Ik volg dus al elf maanden thuisonderwijs en speel alleen met een paar ‘vaste’ vriendinnen buiten op 1,5 meter afstand.
Ik wil u vragen of u wilt verplichten dat kinderen en leerkrachten op de basisschool 1,5 meter afstand moeten houden en mondkapjes in de gangen moeten gebruiken. Als dit gebeurt dan kan ik toch naar school en loop ik minder risico om mijn moeder te besmetten.

Daarnaast is het misschien een goed idee om een filmpje op te nemen met voorbeelden en daarin te laten zien hoe belangrijk het is om je aan de regels te houden. Ik vind dat veel mensen zich niet beseffen hoe gevaarlijk het coronavirus voor risicopatiënten is. Heel veel mensen klagen, ook volwassenen, en ik weet dat het best lastig is. Maar als we allemaal ons best doen en ons aan de regels houden, dan zijn er veel minder besmettingen en kunnen ook de winkels in ons dorp weer open.

Als ik elf maanden en waarschijnlijk nog langer in quarantaine kan zitten, dan is het voor de andere mensen toch niet zo moeilijk om je aan een paar regels te houden?

Met vriendelijke groet,
Janneke van de Kolk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie