Henri van Pijkeren en Aart Goossensen adopteren een lammetje, rechts herder Marion Derks.
Henri van Pijkeren en Aart Goossensen adopteren een lammetje, rechts herder Marion Derks. Foto: Marco Jansen

Schaapskooi Ermelo viert 25-jarig jubileum met adoptie eerste lammetjes Maria en AGO 2.0

3 februari 2024 om 10:00 Dieren

ERMELO Het adopteren van een lammetje is een jaarlijkse traditie bij de Schaapskooi in Ermelo als de eerste nieuwe lammetjes geboren zijn. De afgelopen jaren was dit meestal voorbehouden aan de burgemeester of een andere prominent, maar met het 25-jarig jubileum van de schaapskooi zijn Aart Goossensen en Henri van Pijkeren uitgekozen om een lammetje te mogen adopteren. Dit als blijk van waardering voor hun verdiensten voor Stichting Schapedrift.

De geboorte van de lammetjes – een tweeling - op zondag 24 januari wordt gevierd met beschuit met roze en blauwe muisjes. Henri van Pijkeren noemt het lammetje Maria, verwijzend naar Marion Derks, die al 21 jaar herder bij de schaapskooi is. Aart Goossensen heeft de naam AGO 2.0 bedacht voor zijn lammetje. ,,De geboorte van dit lammetje is symbool voor de nieuwe generatie, die de schaapskooi blijft ondersteunen. AGO 1.0 was al vanaf het begin betrokken, ik ben nu ambassadeur van AGO.”

INITIATIEFNEMER SCHAAPSKOOI

Het 25-jarig jubileum geldt ook voor Ermeloër Goossensen (64). Hij was op 19 april 1999 bij de oprichting één van de initiatiefnemers en al vanaf de start penningmeester. ,,We stonden van 1999-2003 op de avondmarkten voor de oude Rabobank met schapen en lammetjes van ’s Heeren Loo om te laten zien dat we wilden starten met een schaapskooi. Door hier bekendheid aan te geven, wilden we donateurs werven en geld inzamelen. Zo haalden we het eerste jaar 2.000 gulden op.”

TOERISTISCHE TREKPLEISTER BIJ SLECHT WEER

Ook Henri van Pijkeren (56) uit Zwolle was bij het begin betrokken, destijds als milieuambtenaar. ,,We zochten als gemeente Ermelo een slechtweervoorziening als onderkomen voor de toeristen. De stichting wilde de schaapskooi realiseren, een bezoekerscentrum voornamelijk gericht op educatie voor scholen. Dat werd een combinatie.”

NATUURLIJKE BEGRAZING

Dit was echter niet zomaar geregeld. ,,We wilden een natuurlijke begrazing, maar de schapen zorgen met hun mest voor verzuring van de heide. De ammoniakwetgeving stond dit in de weg. Hier zijn Kamervragen over gesteld en ik heb hier een notitie over geschreven. De minister maakte een uitzondering op de ammoniakwetgeving voor het houden van dieren ten behoeve van natuurbeheer.”

HOUT UIT ERMELOSE BOSSEN

Voor het bezoekerscentrum kwam een aanzienlijke subsidie van de Provincie en een Europese subsidie vanuit Brussel. De gemeente Ermelo zorgde naast een overbruggingsfinanciering voor de bouwmaterialen: hout uit het Speulderbos dat ter plekke werd gezaagd. De staanders zijn van eikenhout, de spanten van lariks en de buitenkant is van douglashout. De bouw werd gezamenlijk gedaan door Ermelose aannemers en duurde een jaar; in september 2003 werd de schaapskooi geopend.

COÖRDINATOR BEZOEKERSCENTRUM

Als dank voor zijn betrokkenheid werd Van Pijkeren als coördinator van het bezoekerscentrum gevraagd; deze functie vervulde hij vanaf 2003 tien jaar. In die periode trok hij veel met herder Marion Derks op. ,,Ik was in dienst van de gemeente, maar mocht een halve FTE aan de schaapskooi besteden. Geesje Eleveld, een adviseur van het Gelders Landschap, heeft mij in 2013 opgevolgd.”

DOELSTELLING

Het bestuur van Stichting Schapedrift bestaat uit vijf leden, er zijn 125 vrijwilligers en tegen de 500 donateurs, de zogenoemde vrienden. ,,De doelstelling is het behoud van de circa 350 schapen op de Ermelosche Heide en het begrazen daarvan. Gemiddeld lopen er 300, de aantallen variëren tussen 200 en 400. Dit met een goede economische basis en passende recreatie en educatie voor kinderen met hun ouders en grootouders. Laagdrempelig met een bakje koffie, want er is geen horecavergunning”, meldt een van de aanwezige bestuursleden. 

DUURZAAM BEHEER HEIDE

Vorig jaar is er een nieuwe overeenkomst gesloten met de gemeente Ermelo, vanaf 1 januari 2023 voor een periode van zeven jaar. ,,Een schaapskudde die overdag op de hei loopt is een toeristische attractie en ze doen het werk wat vroeger machines deden, maar dan een stuk duurzamer en zonder de hei kapot te maken, want ze eten het gras er tussenuit. Een mooie beheervorm.” 

Dat de schaapskooi in een behoefte voorziet blijkt wel uit de ruim 100.000 bezoekers op jaarbasis die naar de Postweg komen. Afgelopen zondag was het mooi weer en waren er zelfs 1.000 mensen tussen half 1 en 4 uur.

OPENINGSTIJDEN

De schaapskooi is in de winter open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag en in de zomerperiode van dinsdag tot en met zondag. Bezoekers kunnen ook een lammetje adopteren voor 20,- euro. Kinderen krijgen een knuffel en een kleurplaat; de winnaar van de kleurwedstrijd wint een fotomoment met een lammetje.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie