Recentelijk doodgebeten schaap in Putten.
Recentelijk doodgebeten schaap in Putten. Eigen foto

In januari 85 schapen aangevallen en gedood

1 februari 2022 om 14:51 Dieren

PUTTEN (ANP) In januari zijn voor zover bekend 85 schapen aangevallen en gedood. Daarnaast lieten een geit, twee damherten en een kalf het leven na een aanval. Het is nog niet bekend of de dieren in alle gevallen prooi zijn geworden van een wolf. Dat moet blijken uit DNA-onderzoek dat in een laboratorium van de Wageningen Universiteit wordt gedaan.

Veehouders kunnen de dood van hun dieren na een aanval doorgeven aan BIJ12, dat voor de provincies onder andere wolvenschade afhandelt. Ze krijgen een schadevergoeding als het vee is gedood door een wolf. Maar uit het laboratoriumonderzoek blijkt ook geregeld dat een hond of een vos de schade heeft aangericht.

In 2021 doodden wolven ruim tweehonderd schapen en een enkele keer een ander dier zoals een moeflon of een kalf. In 2020 maakten wolven nog bijna driehonderd slachtoffers, zo blijkt uit het overzicht van BIJ12. 

VELUWE Opvallend is dat er op de Veluwe, waar de meeste wolven een territorium hebben, weinig wolvenaanvallen zijn. Volgens deskundigen kunnen de wolven daar voldoende andere en makkelijker te bereiken prooien vinden, zoals edelherten en biggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie