Afbeelding
Sauna Drome

Bezwaren sauna afgewezen door Raad van State

9 juli 2020 om 10:34 Overig

PUTTEN De gemeente Putten heeft terecht verdere uitbreiding van Sauna Drôme in Putten afgewezen. Tot die conclusie komt de afdeling bestuursrecht van de Raad van State waar eigenaar Hans Lebbink bezwaar had aangetekend tegen het veegplan westelijk buitengebied. Het bedrijf is inmiddels op eigen verzoek failliet verklaard als gevolg van de corona-crisis.

Wijnand Kooijmans

Aangegeven wordt dat tussen Lebbink en de gemeente geen geschil bestaat over de huidige in totaal 2.808 vierkante meter aan gebouwen en bouwwerken. Daarmee biedt het plan geen verdere uitbreidingsmogelijkheden aan bebouwing. Door Sauna Drôme is een beroep gedaan bij het hoogste rechtscollege op het gelijkheidsbeginsel. Aangevoerd is dat andere niet-agrarische bedrijven in het plangebied wel uitbreidingsmogelijkheden worden geboden en daarmee niet in bestaande situatie worden beperkt. Gewezen wordt op het naastgelegen chaletpark De Eyckenhoff waaraan de bestemming recreatie-verblijfsrecreatie is toegekend.

SITUATIES De Raad van State gaat mee in het standpunt van de gemeenteraad van Putten dat ten aanzien van de sauna sprake is van verschillende situaties. Mede gezien de voorgeschiedenis met de sauna dat er toe heeft geleid dat al meer bebouwing is toegestaan dan oorspronkelijk het plan was. Uit een oogpunt van een goede ruimtelijke ordening wordt verdere uitbreiding ongewenst gevonden. Ook al gezien de ligging in de directe omgeving van de Groene ontwikkelingszone en het Gelders Natuurnetwerk. 

De raad wil voorkomen dat het complex op de betreffende locatie aan de Tolweg een grootschaliger karakter en uitstraling krijgt en meer verkeer aantrekt. Het door Sauna Drôme aangehaalde park ligt, zo heeft de raad aangegeven, niet in de Groene ontwikkelingszone. Daarnaast wordt erop gewezen dat het plan het park ook geen mogelijkheden biedt met betrekking tot uitbreiding van het aantal stacaravans en recreatiewoningen. De Raad van State stelt dat er, gezien de argumenten van de raad, geen sprake is van willekeur.

VERSTENING Ook in het argument van de sauna dat de gemeente Putten op andere plaatsen wel een verdere verstening van het buitengebied toestaat wordt door de Raad van State niet gedeeld. In de Omgevingsverordening wordt aangegeven dat kernkwaliteiten voor het gebied zijn weinig bebouwing en rust, ruimte en donkerte.

De Raad van State heeft in het standpunt meegenomen dat de sauna meer bezoekers wil trekken. Het gaat om een uitbreiding van de 77.000 bezoekers in 2014 naar maximaal 140.000 per jaar wil uitbreiden. Met de daaraan gepaard gaan extra verkeersbewegingen. Het rechtscollege is van mening dat de raad afdoende heeft onderbouwd dat een verdere uitbreiding, gezien in het licht van de omgevingsverordening, ongewenst is.

OORDEEL De Raad van State gaat mee in het oordeel van de raad dat verdere uitbreiding ongewenst is. Leidend daarbij is dat een verdere uitbreiding meer bezoekers meebrengt en daarmee meer verkeerd. Mede gezien de toelichting van de sauna dat zij wil innoveren en ontwikkelen om meer bezoekers te trekken. De ligging maakt dat de raad op goede gronden een afweging heeft gemaakt.

Door het rechtscollege is in het besluit niet de afwijzing van de raad meegenomen rond het niet toestaan van de kelosauna. In het bezwaarschrift bij de Raad van State is de bouw niet als concreet voornemen genoemd. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie