Albert de Bruin en Jorrit Heinen van de VVD in Putten willen in Putten een 'frisse wind' brengen.
Albert de Bruin en Jorrit Heinen van de VVD in Putten willen in Putten een 'frisse wind' brengen. BDUmedia

Lunchgesprek met de VVD: ‘Putten naar de eenentwintigste eeuw’

Overig zomerlunch met puttense politici

PUTTEN Om onze politici eens wat beter te leren kennen lunchen we deze zomer met een aantal vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen in Putten. In deze eerste aflevering schuiven Albert de Bruin en Jorrit Heijnen van de lokale VVD bij ons aan tafel op het terras van De Hertogh Eten & Drinken.

,,Dit is precies wat ik tijdens de beperkingen door de coronamaatregelen enorm heb gemist”, vertelt Jorrit Heijnen. ,,Gezellig met een grote groep vrienden op het terras zitten en het goed hebben met elkaar.” Ook Albert de Bruin vond het ontberen van de sociale interactie het lastigste. ,,Je kon nergens heen en dat vond ik na verloop van tijd toch wel een gemis. Vlak voor corona uitbrak moest ik voor mijn werk vier dagen naar Bonaire. Dat kost door de afstand en vluchtduur veel extra tijd. Maar na vijf maanden dacht ik wat zou het mooi zijn als dat weer kan. Ook het ontbreken van het verenigingsleven was een gemis voor velen. Het gaat daarbij niet alleen om sporten, maar ook het samen eten en wat drinken zorgt voor de broodnodige ontspanning. De coronamaatregelen zorgden echt wel voor meer eenzaamheid. Vooral onder ouderen.” 

VAKANTIE Als Heijnen met vakantie gaat kiest hij voor een ondernemende vakantie. ,,Ik wil altijd wat te doen hebben. Wij hebben een winkel op Curaçao en daar kom ik graag een aantal keer per jaar. Op Curaçao kun je heerlijke ritten maken op de motor en de horeca is daar geweldig. Alles is daar zo goed geregeld.” Jorrit pakt ook in Nederland graag de motor om rond te toeren. ,,Ik hoop deze zomer naar het zuiden van Europa te kunnen rijden.” Ook voor Albert is nietsdoen geen optie. ,,Ik maak het liefste rondreizen. Voor mijn werk heb ik al veel van de wereld gezien, maar ook privé trek ik graag twee tot drie weken rond om van de natuur te genieten, andere culturen te leren kennen en mensen te ontmoeten. Dat verbreedt mijn horizon.”

PRAGMATISCH Heijnen en De Bruin zijn met nog twee anderen in november 2020 begonnen met het opzetten van de lokale VVD. ,,Inmiddels hebben we een groep van vijftien mensen om ons heen verzameld. We hebben al twintig organisaties in Putten gesproken om erachter te komen wat er speelt. Zo leren we veel mensen kennen, horen we wat er allemaal speelt en wat er beter kan in ons dorp. We denken niet in dogma’s en zijn voor pragmatische oplossingen. Daarmee komen we verder”, aldus De Bruin. ,,We kunnen overigens nog meer mensen in ons team gebruiken, want dan kunnen we meer onderwerpen uitdiepen”, vult Heijnen aan. ,,Mensen die het liberale gedachtegoed aanhangen en het leuk vinden om problemen op te lossen en hun ideeën om te zetten in daden zijn van harte welkom.”

FRISSE WIND De Bruin vervolgt: ,,We willen ons dorp mooier maken en we vinden het belangrijk om de tijdsgeest een stem te geven. Het wordt tijd dat we Putten naar de eenentwintigste eeuw brengen. Geef iedereen de ruimte, ook op zondag. Er moet ruimte zijn voor kerkbezoek, maar ook om te recreëren en boodschappen te doen. Op dit moment is Putten een conservatief dorp met een ingedut college. Wij zorgen voor een frisse wind en we hopen dat veel inwoners dit kunnen waarderen. Wij zijn klaar om veel te doorbreken. Met positieve energie ligt er veel voor het grijpen.”

NAAR BUITEN ,,Als we naar de toekomst kijken, kunnen we ergens naartoe werken. Als het gemeentebestuur in 2009 een visie had gehad was er nu geen krapte op de woonmarkt. Er zitten 2100 kinderen op onze basisscholen en die willen over tien jaar een huis kopen. Als we ons daar nu niet mee bezighouden, hebben deze kinderen later geen huis. De huidige politici zeggen dan dat Arnhem dit heeft tegengehouden. Maar dan moet je daarheen. Lobby, daar waar de macht ligt en ga niet apathisch in het gemeentehuis zitten wachten. Putten is te veel naar binnen gericht. We moeten meer naar buiten.”

Heijnen geeft aan: ,,Wij voerden in 2004 gesprekken over het bouwen van een bedrijf in Putten. Er werd toen gezegd dat de Henslare ontwikkeld zou worden, maar dat het nog wel vijf jaar kon duren. Inmiddels zijn we zeventien jaar verder en er is nog steeds niets. Bedrijven zijn zo in de steek gelaten door de gemeente. We hoorden toen voornamelijk wat er allemaal niet kan. Maar kijk nou eens naar wat wel kan. Laten we meer doorpakken en besluiten nemen.” De Bruin vindt: ‘Alleen verliezers zoeken excuses waarom iets niet is gelukt. Als je iets niet waarmaakt, moet je dat kunnen uitleggen. Zo leidt je een organisatie. Ons verkiezingsprogramma wordt ons ideale plaatje voor de toekomst. En iedereen die het daarmee eens is kan op ons stemmen. Hoe meer stemmen we krijgen, hoe meer we kunnen realiseren.”

JONGEREN Ook voor jongeren willen de VVD’ers meer doen. ,,We hebben ze tot nu toe succesvol weggejaagd, maar willen dit doorbreken. Daar moeten we wat voor doen, op sportief gebied, maar ook op het gebied van recreëren, uitgaan en wonen. We gaan het eerst goed organiseren voor onze eigen inwoners. Iemand van 25 jaar wil een huis kopen, fatsoenlijk uitgaan en werken. Dat kan hier niet.”

Heijnen vult aan: ,,Putten heeft heel veel potentie. We wonen op een mooie plek op de Veluwe en alles is aanwezig om er iets geweldigs van te maken. Maar we zijn vastgeroest. Wij willen aan het werk. Als we een trage beweging merken bij het ambtelijk apparaat, dan gaan we er wat meer peper bij doen.”

Deze eerste aflevering van de zomerrubriek ‘Lunchen met Puttense politici’ kwam mede tot stand dankzij de aangeboden lunch door De Hertogh Eten & Drinken. Volgende week: in gesprek met politici van de ChristenUnie.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kleding- en schoenenwinkels maken inhaalslag na corona 3 feb, 08:00
Afbeelding
Boswachter Groevenbeek: 'Wij willen gezonde bossen' Dit doe ik… 2 feb, 17:58
Afbeelding
Halvinkhuizerweg; Een eeuwenoud buurtschap Een Straatje Om... 2 feb, 16:00
Afbeelding
Vriendelijk, maar niet geholpen Fabrieksterrein 2 feb, 14:00
Afbeelding
Aantal griepgevallen opnieuw laag, maar epidemie nog niet voorbij 2 feb, 09:00
Afbeelding
NS: meeste treinreizigers checken nog niet meteen in met bankpas 1 feb, 08:00
Logo
Afbeelding
Leerlingen adopteren voorstelling 31 jan, 11:32