Gespannen wordt de uitslag van het laatste stembureau afgewacht.
Gespannen wordt de uitslag van het laatste stembureau afgewacht. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Winst voor Gemeentebelangen, VVD en de SGP

17 maart 2022 om 10:57 Overig

PUTTEN Tijdens de uitslagenavond die gisteravond in het gemeentehuis werd gehouden werd langzaam bekend dat Wij Putten, de ChristenUnie en het CDA alle drie een zetel aan het verliezen waren en dat de VVD en Gemeentebelangen zetels hebben gewonnen. Met een opkomst van 63.10 procent werden er in totaal 12191 stemmen uitgebracht. Dertien stemmen bleken ongeldig en 44 kiezers stemden blanco. Voor het eerst in de geschiedenis van Putten hebben de christelijke partijen geen meerderheid meer.

Tijdens de uitslagenavond druppelden de stemmen van de veertien stembureaus binnen. Aan het begin van de avond maakte burgemeester Lambooij de uitslag bekend van de kiesgerechtigden die al op maandag en dinsdag naar de stembus zijn gegaan. Toen stond Wij Putten op vier zetels en de overige vijf partijen op drie zetels. Lambooij gaf aan: ,,Dit is een uitslag waar je alle kanten mee op kan.” Herman Luitjes van Wij Putten vond de tussentijdse uitslag ingewikkeld. Gaandeweg de avond werden de rekenmachientjes tevoorschijn gehaald om te kijken hoe de zetelverdeling zou worden. En waar een eventuele restzetel naartoe zou gaan. De spanning steeg toen er gewacht werd op de uitslag van het laatste stembureau.

Uiteindelijk blijft Wij Putten de grootste partij met 2554 stemmen, Gemeentebelangen schoof op naar de tweede plaats en haalde 2172 stemmen binnen. De ChristenUnie kreeg 2050 stemmen van de kiezers in Putten. De SGP zat de ChristenUnie op de hielen, deze partij kreeg 2026 stemmen. Nieuwkomer VVD Putten haalde 1626 stemmen binnen.

REACTIES VAN DE PARTIJEN Hoogendijk van Gemeentebelangen is blij met de uitslag en bedankt de kiezers voor het vertrouwen. Hij feliciteerde de VVD. ,,Want die hebben ook gewonnen.” Herman Luitjes was natuurlijk teleurgesteld in verband met het inleveren van een zetel. ,,Maar de kiezer heeft altijd gelijk. Het is nu wel een lastige uitslag.” Over de formatie gaf Luitjes aan: ,,Het is de traditie in Putten dat de grootste partij hierin het voortouw neemt. En dat zullen we dan ook graag doen. We zullen zien hoe we met deze uitslag verder kunnen.” Ook hij feliciteerde Gemeentebelangen en de VVD met hun winst. Albert de Bruin van de VVD was ontzettend blij met twee zetels. ,,Ik wil graag de kiezers, maar ook al onze vrijwilligers bedanken. Het wordt wel een ingewikkelde zaak om met deze uitslag een coalitie te vormen.” TeunJan van Ooijen van de ChristenUnie geeft aan: ,,Uiteraard vind ik deze uitslag jammer. We hadden liever onze vier zetels behouden. Wel wil ik graag de kiezer bedanken en de winnaars van deze verkiezingen feliciteren.” Ewoud ’t Jong van de SGP over de uitslag: ,,Wij hebben als enige coalitiepartij stemmen gewonnen. Helaas leverde dit geen extra zetel op. Mijn felicitaties gaan uit naar Gemeentebelangen en de VVD.” Wim van de Koot van het CDA was al wel wat voorbereid op dit verlies. ,,Uiteraard vind ik het jammer dat we een zetel hebben verloren, maar gezien de landelijke peilingen had het veel erger gekund.”

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie