De Bruin: ,,Alles moet kloppen bij verkiezingen. Er mag geen ruimte zijn voor twijfel aan de uitslag."
De Bruin: ,,Alles moet kloppen bij verkiezingen. Er mag geen ruimte zijn voor twijfel aan de uitslag." Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

VVD Putten vraagt hertelling aan

21 maart 2022 om 08:23 Overig

PUTTEN In Putten werd afgelopen vrijdag duidelijk dat ook letterlijk iedere stem ertoe doet. ,,Op één stem na grijpt de VVD naast een derde raadszetel. Eén stem op de meer dan 12.000 uitgebrachte stemmen”, aldus Albert de Bruin, lijsttrekker van de VVD.

De Bruin legt uit: ,,Afgelopen woensdagavond wachtten wij gezamenlijk en vol spanning op het gemeentehuis de uitkomst van de Puttense gemeenteraadsverkiezingen af. Na de uitslag hebben wij elkaar gefeliciteerd en was veel te horen: ‘de kiezer heeft altijd gelijk’. Want we mogen verschillende politieke inzichten hebben, over één ding zijn wij het met elkaar eens. Verkiezingen moeten eerlijk verlopen. De stem van de kiezer moet gehoord en gerespecteerd worden. En iedere stem telt.”

VERSCHILLEN ,,Afgelopen vrijdag bleek dat de VVD, op één stem na, naast een derde raadszetel grijpt. Dat heeft ons doen besluiten om een hertelling aan te vragen. Het is bepaald niet ondenkbaar dat bij het tellen van de 12.000 uitgebrachte stemmen een fout is gemaakt die tot een andere uitslag zou leiden dan nu nog wordt aangenomen. Het is en blijft hand- en mensenwerk”, aldus De Bruin. ,,Daarnaast blijkt uit twee proces-verbalen dat er onverklaarbare verschillen zijn in het aantal uitgereikte stembiljetten en het aantal aangetroffen stemmen. Dit alles heeft ons doen besluiten om het Centraal Kiesbureau te verzoeken alle stemmen te hertellen.”

,,Bij onze buren, in Nijkerk, doet zich een vergelijkbare situatie voor. Daar bepalen twee uitgebrachte stemmen aan wie een restzetel toekomt. Nota bene de partij aan wie de restzetel nu is toegekend, PRO21, heeft gevraagd om een volledige hertelling, ook al zijn er geen aanwijzingen voor een fout in de telling. Maar gewoon omdat het bij verkiezingen om vertrouwen gaat.” De partijsecretaris van PRO21 zegt daar over in het AD: ,,Alles moet kloppen.” De Bruin vervolgt: ,,En gelijk heeft ze. Alles moet kloppen bij verkiezingen. Er mag geen ruimte zijn voor twijfel aan de uitslag.”

,,Gelet op het feit dat in Putten de definitieve zetelverdeling lijkt af te hangen van slechts één stem en gelet op de bij de telling geconstateerde discrepantie tussen uitgereikte stembiljetten en aangetroffen stembiljetten en gelet op het belang van vertrouwen van alle kiezers in de juistheid van de definitief vastgestelde verkiezingsuitslag hebben wij verzocht om over te gaan tot hertelling van de op 14, 15 en 16 maart 2022 uitgebrachte stemmen”, besluit De Bruin.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie