Deze week staat de Postweg centraal in Een Straatje Om....
Deze week staat de Postweg centraal in Een Straatje Om.... Sarah Westphal
Een Straatje Om...

Postweg; Heide als Romeinse legerplaats

31 augustus 2022 om 11:43 Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. In Een Straatje Om... vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen.

Aan de rand van het centrum is de Postweg te vinden. De naam verwijst waarschijnlijk naar de postkarren die vroeger langs de weg reden.

Waar de weg nu vrij snel overgaat in de Drieseweg, was deze vroeger veel langer. Hij leidde destijds namelijk naar Leuvenum, in Ermelo. Hoe lang deze weg al bestaat, is niet met zekerheid te zeggen. Dat heeft te maken met het feit dat de Postweg vroeger over de Ermelose heide liep en daar de overblijfselen van een Marskamp oversteekt: een tijdelijke Romeinse legerplaats.

Zo’n Marskamp werd aangelegd als uitvalsbasis voor Romeinse troepen. Dit Marskamp op de Ermelose heide stamt waarschijnlijk uit de tweede eeuw na Christus. Op de website Romeinen.nl is te lezen dat dit tot nu toe het enige Romeinse Marskamp van Nederland is en dat er tot achtduizend Romeinse eenheden ondergebracht konden worden.

Dit soort Marskampen werden vooral gebouwd op belangrijke wegen, zo schrijft Klaas Friso. Dit zou dus kunnen betekenen dat de Postweg, met zijn handige ligging, al in de Romeinse tijd bestond. Dit zijn echter speculaties en is niet te bewijzen.

Wat zeker is, is dat de Postweg in Putten een interessant stukje geschiedenis benadrukt. Hoewel de weg er niet meer naar leidt, zijn de contouren van het enige Marskamp van Nederland nog steeds zichtbaar op de Ermelose heide. De wallen eromheen zijn verhoogd en de greppels iets meer uitgegraven. Verder zijn er informatieborden en vind je er een standbeeld van een Romeinse soldaat.

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie