De 18-jarige Rosalie van Keulen is geslaagd voor haar molenaarsdiploma.
De 18-jarige Rosalie van Keulen is geslaagd voor haar molenaarsdiploma. © Tim van Donkersgoed

Rosalie van Keulen (18) mag zich een van de jongste molenaars van Nederland noemen

22 december 2022 om 14:00 Overig

PUTTEN De Ermelose Rosalie van Keulen (18) mag zich een van de jongste molenaars van Nederland noemen sinds zij afgelopen week haar molenaarsdiploma haalde. Ze leerde het vak van molenaar Henk Geitenbeek en deed examen op molen de Vriendschap in Veenendaal. Het examen duurde anderhalf uur en bestond uit theorie en praktijk. Vanuit het Gilde van Molenaars heeft zij haar molenaarsdiploma ontvangen. Dat ze geslaagd is, voelt nog wat onwerkelijk. Ze heeft er zeven jaar naartoe gewerkt. ,,Ik vind alles mooi aan molens, de techniek, het maalproces, maar ook de link met het weer, aardrijkskunde en de geschiedenis. En ik vind het ook erg leuk om de werking van de molen uit te leggen aan geïnteresseerden.” 

Rosalie van Keulen heeft een bijzondere passie, zeker voor iemand van haar leeftijd. Als klein meisje raakte ze volledig in de ban van molens en dat is niet meer weg gegaan. Inmiddels mag ze als gediplomeerd molenaar zelfstandig molens draaien.

Toen ze als 11-jarig meisje de molen in Ermelo een keer zag draaien was ze verkocht. Die enorme wieken maakten veel indruk op haar en ze besloot de molen binnen te lopen. Ze sloot aan bij een rondleiding die op dat moment gaande was en liep mee naar boven. En het bleef niet bij die ene keer. ,,Mijn ouders kregen door dat ik wel erg veel in de molen was en zijn toen een keer gaan praten of dat eigenlijk wel oke was”, vertelt Rosalie. ,,Ik was gelukkig welkom en mocht mee gaan helpen op de molen. Zo ben ik al jong het vak ingerold.” Als klein meisje mocht ze nog niet gelijk alle taken uitvoeren, maar het was haar grote wens om in de wieken klimmen. ,,Zodra dat mocht, heb ik dat ook gelijk gedaan!”, vertelt ze lachend.

Ze kan haar molenaarshart goed voeden, want momenteel werkt Rosalie op maar liefst drie molens. Als vrijwillig molenaar werkt zij de ene zaterdag op molen De Koe in Ermelo en de andere zaterdag op molen Het Hert in Putten. Beide molens zijn achtkantige stellingmolens waar mais gemaald wordt voor een groot veevoederbedrijf. Dit proces wordt ook gedemonstreerd aan publiek. Op molen De Koe wordt daarnaast ook nog mout gebroken, wat naar Burg Bieren gaat en waar streekbier van gemaakt wordt. Als betaald molenaar werkt zij sinds een paar weken ook op molen De Maagd in Hulshorst, waar zij professioneel meel produceert. Is er nog een molen in Nederland die ze heel graag wil draaien? ,,De Zaanse Schans is voor mij als molenliefhebber echt een walhalla. Daar staan veel verschillende soorten industriële molens, zoals olie-, koren, papier- en zaagmolens. Het lijkt me geweldig om daar als molenaar te werken!”

Rosalie komt niet uit een molenaarsgezin. Sterker nog, ze is de enige met interesse in molens. Met haar 18 jaar is ze bovendien één van de jongste molenaars in Nederland. En als vrouwelijke molenaar is ze ook nog eens in de minderheid. ,,Molenaar is van oudsher wel echt een mannenberoep, ook doordat het fysiek best zwaar werk kan zijn. Het aantal vrouwelijke molenaars neemt wel toe. Ik vind het echt helemaal geweldig en zou er graag mijn beroep van maken later. Soms sta ik op de stelling in Hulshorst, dan heb ik even een rustmomentje en kijk ik uit over de velden en denk ik: ja, dit is echt wel mijn leven!”

Molen De Koe draait volledig op vrijwilligers en nieuwe mensen zijn altijd welkom. Heb je interesse? Kom gerust eens langs in de molen of kijk op www.molendekoe.nl.

Momenteel werkt Rosalie op maar liefst drie molens, zo ook bij molen Het Hert.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie