Er moeten maatregelen worden genomen om drinkwater veilig te stellen
Er moeten maatregelen worden genomen om drinkwater veilig te stellen Wijnand Kooijmans

Drinkwater in gevaar; maatregelen zijn nodig

17 januari 2023 om 17:57 Overig

PUTTEN Het sein voor de gemeente Putten staat op rood als het gaat om de noodzaak per acuut de drinkwatervoorziening veilig te stellen. Alle drinkwaterbedrijven hebben voor 2030 meer productiecapaciteit nodig. 

Bij drie van de tien drinkwaterbedrijven is per direct meer productiecapaciteit nodig. Hiertoe behoort Vitens als het gaat om de levering van drinkwater aan Putten, Ermelo en Harderwijk. Voor Nunspeet, Elburg en Oldebroek geldt dat de capaciteit voor 2030 moet worden uitgebreid.

ACTIE VAN DE OVERHEDEN NOODZAKELIJK 

Dat maakt dat nu actie van de overheden nodig is om de drinkwatervoorziening veilig te stellen. Met name groeit de behoefte aan drinkwater in samenhang met locaties waar grootschalige woningbouw staat gepland. Daarnaast is er sprake van een toenemende vraag naar water, niet alleen door de groei van de bevolking maar ook door de economische groei en regionaal stedelijke uitbreiding.

Ook speelt mee dat de kwaliteit van de bestaande drinkwaterbronnen verslechterd door vervuiling van de industrie, huishoudens en de landbouw. Zonder extra maatregelen kunnen de drinkwaterbedrijven niet garanderen dat er op tijd goed drinkwater is en blijft voor de geplande nieuwe woningen. 

Er zijn nieuwe en alternatieve drinkwaterbronnen nodig, de kwaliteit van bestaande bronnen moet beter worden beschermd en de bedrijven willen meer vergunningsruimte om water te winnen die die vergunningen ook volledig te kunnen gebruiken. Tevens is meer financiële ruimte nodig voor investeringen in nieuwe productie-, zuiverings- en distributiecapaciteit.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie