Wethouder Van Nieuwenhuizen geeft aan: ,,Ik wil graag zichtbaar zijn en samen met onze inwoners oplossingen bedenken. Daar ga ik me voor inzetten."
Wethouder Van Nieuwenhuizen geeft aan: ,,Ik wil graag zichtbaar zijn en samen met onze inwoners oplossingen bedenken. Daar ga ik me voor inzetten." Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Hoe gaat het met Sander van Nieuwenhuizen

27 januari 2023 om 10:00 Overig

PUTTEN Sander van Nieuwenhuizen werd op maandag 29 augustus vorig jaar geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Putten. In zijn portefeuille heeft hij onder andere de openbare ruimt, cultuur en erfgoed, mobiliteit, onderwijshuisvesting, voortgezet onderwijs, monumenten, de ontsluiting Halvinkhuizen en het project dorpscentrum.

‘WERK PAST ALS EEN GOEDE JAS’

Hoe zijn de eerste maanden van Sander van Nieuwenhuizen als nieuwe wethouder verlopen? Wij spraken hem hierover. ,,Dit werk past als een goede jas. Ik vind het leuk om als een soort spin in het web dingen los te krijgen en op de rit te zetten. Om er vervolgens acties aan te koppelen. Ook heb ik de wereld achter de deur van het gemeentehuis leren kennen. Veel kennismakingsgesprekken gevoerd en zelfs voor het eerst museum De Tien Malen bezocht. Dat vind ik heel interessant. Ik ben de pareltjes aan het ontdekken en wordt me bewuster van mijn eigen omgeving. Eigenlijk leer ik ons dorp steeds beter kennen. Ik wil dit verder uitbouwen en met inwoners in gesprek gaan. Mensen weten mij nu al steeds beter te vinden en soms word ik aangesproken op straat. Dat gebeurt eigenlijk meer dan ik had verwacht. Ik ben er blij mee om contacten met inwoners en bedrijven te hebben. Ik wil zichtbaar zijn. Ik geniet er echt van en krijg er energie van.”

Van Nieuwenhuizen vervolgt: ,,Er is de afgelopen maanden erg veel op me af gekomen. Ik heb gemerkt dat je na de installatie als wethouder ook meteen bestuurder bent. Je moet direct ergens iets van vinden. Er is geen tijd om er even rustig in te groeien. Maar dat bevalt me prima.”

Van Nieuwenhuizen heeft een praktische portefeuille waarin veel kleine projecten lopen. ,,Ik ben die projecten goed aan het bekijken. Wat speelt er precies en wie is erbij betrokken. Kleine projecten kunnen uitmonden in een enorm vraagstuk. Ik heb een etalageportefeuille. Groen en verkeer is heel tastbaar en het staat dichtbij de mensen. Maar ik krijg ook dingen op mijn bord waar mensen niet blij van worden. Dan ga ik er graag met hen over in gesprek. Besturen is ook keuzes maken en ik kan niet alles oplossen. Maar van nature ben ik oplossingsgericht. We zullen dan ook altijd zoeken naar de beste oplossing. Toch zal ik mensen moeten teleurstellen, terwijl anderen tevreden zullen zijn. Voordat we keuzes maken wil ik in ieder geval wel alles tot op de bodem hebben uitgezocht, zodat ik ook kan uitleggen waarom iets wel of niet kan. Vooral goed kijken op de inhoud.”

NU DOORPAKKKEN MET DE RENOVATIE VAN HET CENTRUM

Van Nieuwenhuizen is bezig met het centrumplan en wil ook graag een groen centrum. ,, Dit is een van de grote projecten in mijn portefeuille en dat heb ik gelijk opgepakt. Nu de pleinen klaar zijn en er mooi bij liggen pakken we door op de straten. We actualiseren het plan dat er ligt en gaan voor een all-in plan. Inmiddels zijn we het participatietraject al gestart. We horen iedereen en maken dan keuzes. We zitten nu in de fase dat we de kleinere pleinen in het centrum ontwerpen. We kijken naar de functies van de pleintjes en horen wat de winkeliersvereniging (WCP) en de bewoners willen en vinden. Ook de cultuurhistorische verenigingen worden erbij betrokken. We koppelen er budgetten aan en willen, ergens in mei, met een compleet plan naar de raad. Als het aan mij ligt gaat in januari 2024 de schop in de grond. We weten nu al dat het overlast gaat geven en gaan dit ook niet uit de weg. We gaan voor een goede afstemming met de winkeliers en praten ook over ideeën om met acties het centrum toch aantrekkelijk te houden tijdens de renovatieperiode. Het eindresultaat moet ervoor zorgen dat ons centrum het bruisende kloppende hart van ons dorp wordt. De pleinen zullen we meer inrichten voor evenementen. We willen meer reuring en groeien toe naar een jaaragenda. Meld een activiteit aan en we gaan er proberen vorm aan te geven. Het centrum moet echt goed gebruikt gaan worden. Putten moet meer gaan leven en gaan bruisen.”

PROJECT ‘FIETS FIRST’ ZORGT VOOR VERBETERING VAN HET FIETSNETWERK

Met het project ‘Fiets First’ zet dit college in op de verbetering van het fietsnetwerk. Dit door middel van regionale snelfietsroutes, veilige fietsenstallingen en een goede fietsverbinding naar het NS-station en naar de scholen. ,,Inmiddels is het project ‘Fiets First’ al uitgewerkt”, aldus Van Nieuwenhuizen. ,,We hebben nagedacht wat we concreet kunnen doen om meer Puttenaren op de fiets te krijgen. Hiervoor willen we de inwoners bewuster maken van de voordelen. Fietsen zorgt immers voor een stukje beweging en buiten zijn. Ook hebben we inmiddels goed gekeken naar de fietsinfrastructuur en de verkeerssituatie rond de scholen. Veel ouders brengen hun kinderen met de auto naar school en dat betekent verschillende verkeersstromen rond de scholen op bepaalde tijden. Als meer mensen hun kinderen lopend of fietsend naar school brengen wordt de situatie overzichtelijker. We gaan daar een slag in maken door middel van concrete acties. Ook zetten we regionaal in op snelfietsroutes. Dat zijn startpunten om de fiets hoger op de agenda te zetten. Dit alles hebben we uitgewerkt in een concreet programma en ik bied deze nota binnenkort aan bij de gemeenteraad. Ik hoop dit ook de komende jaren uit te bouwen.”

GOEDE SCORE OP HET SCHEIDEN VAN AFVAL

Van Nieuwenhuizen vervolgt: ,,Op het gebied van afval doen we het in Putten heel goed. We zitten goed met betrekking tot het scheiden van afval en qua kosten zitten we heel laag. Buurtgemeenten doen vaak wat lacherig over onze blauwe zakken aan de weg. Maar we doen het echt heel goed. In principe hoeven we daar niet veel aan te veranderen. Alleen de hoeveelheid restafval mag nog wel wat naar beneden. Ons streefgetal is 30 kilo per inwoner per jaar. Op dit moment zitten we op 66 kilo. Er gaat nog te veel gft in de blauwe zakken en daar gaan we binnenkort mee aan de slag. Dat doen we door het opstarten van een campagne. Hetzelfde geldt voor het inzamelen van textiel en glas. Hiervan verdwijnt ook nog teveel in de blauwe zak. We zijn nu aan het kijken of we extra inzamelpunten kunnen realiseren, om het nog fijnmaziger te krijgen. Onlangs ben ik naar Heerenveen geweest, daar wordt ons afval verwerkt. Het is bijzonder om te zien wat ze daar allemaal kunnen doen met afval en hoe weinig er over blijft om uiteindelijk te verbranden. Daar sta je vaak niet bij stil als je de zak aan de weg zet.”

De komende periode gaat Van Nieuwenhuizen zich ook inzetten voor een groener dorp. ,,Er is gekozen voor een wijkgerichte aanpak waarin we samen met de bewoners kleine stukjes aanpakken om te vergroenen.”

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie