Afbeelding
Foto Unsplash

Een uitvaart: wat moet daarvoor geregeld worden?

14 februari 2024 om 15:58 Partnercontent

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende en erg emotionele gebeurtenis. Alles wat tussen het overlijden en de uitvaart geregeld wordt, kan dan ook als een enorme waas voelen. Je staat namelijk in de regelmodus, maar ondertussen staat je leven op zijn kop. Daarom kan het fijn zijn om van tevoren te weten waar je aan toe bent als iemand die dicht bij je staat komt te overlijden. Meer informatie daarover  delen we in deze blog.

Dit kun je van tevoren regelen voor je eigen overlijden

Wanneer je komt te overlijden, gaat het leven voor je nabestaanden door, ondanks de heftige gebeurtenis. Het regelen van je uitvaart kan daarom als een overweldigende taak voelen. Naast dat het voor je nabestaanden fijn is, is het ook voor jou prettig  om te weten dat je ze daarbij hebt kunnen ontzorgen. Maar hoe doe je dat?

Er zijn verschillende zaken die je al voor jouw overlijden kunt regelen. Bij een uitvaart komen veel zaken kijken. Zo is er de keuze tussen een crematie of een begrafenis. Dit is een persoonlijke wens, maar als je hier zelf geen waarde aan hecht, kun je deze keuze ook overlaten aan je nabestaanden. Zijn er dierbaren van jou overleden en zijn zij begraven? Dan kan het een geruststellend idee zijn om daar ook begraven te worden. Maar als er een plek is op de wereld die erg veel voor je betekent, kun je ook gecremeerd worden en uitgestrooid worden op die favoriete plek. Dit is erg persoonlijk en het is daarom belangrijk om hier een weloverwogen keuze in te maken.

Wat gebeurt er direct na het overlijden?

Direct na het overlijden moet het overlijden gemeld worden. Vervolgens begint het regelen van de uitvaart. Als je een uitvaartverzekering hebt afgesloten, is er in veel gevallen uitvaartverzorging voor je nabestaanden beschikbaar. Omdat er veel afkomt op je nabestaanden na jouw overlijden, is het fijn om hier professionele hulp bij te krijgen. Er komt dan een uitvaartverzorger bij je thuis om alles rondom de uitvaart te bespreken. Zo kunnen alle wensen, zowel die van jou als die van je geliefden, besproken worden. Op deze manier wordt er een uitvaart geregeld waarvan je nabestaanden weten dat jij het zo gewenst had.

De uitvaart

De uitvaart zelf is een emotionele gebeurtenis. Er wordt namelijk definitief afscheid genomen van de overledene. Er komen familieleden, vrienden en kennissen langs om te condoleren, hun steun te betuigen en afscheid te nemen van de overledene. Deze gemeenschap staat klaar voor de nabestaanden. Dit geeft veel steun tijdens de rest van de rouwperiode. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie