Afbeelding
Foto door form PxHere

Wat is het verschil tussen verschillende kranten

28 april 2021 om 08:53 Partnercontent

Er zijn verschillende landelijke kranten in Nederland. Iedere krant is toch hetzelfde zou je zeggen, omdat in iedere krant ongeveer hetzelfde nieuws wordt gebracht. Toch is dit niet waar. Er zit wel degelijk verschil tussen kranten. In dit artikel laten we zien wat die verschillen zijn. Zo kun je zelf bekijken hoe de ene krant verschilt van de ander. 

Het Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad is een van de grootste kranten van Nederland. In het Algemeen Dagblad vind je meer regionaal nieuws dan in andere kranten. Dat komt omdat de krant is ontstaan door een fusie tussen meerdere regionale kranten. De krant wordt vooral online gelezen en heeft op dit moment de beste online ervaring. Voor verdiepende artikelen heeft de krant verschillende betaalde abonnementsvormen. Het aanbod aan onderwerpen is groot bij deze krant en dat is wat deze krant zo populair maakt. De krant verschijnt ook in tabloid formaat en wordt uitgegeven door Persgroep Nederland. Het Algemeen Dagblad heeft geen politieke of religieuze achtergrond. Dit maakt de krant betrouwbaar en onafhankelijk.

De Telegraaf

De Telegraaf is een eenvoudigere krant. De koppen zijn vaak overheersend en trekken de aandacht. De krant is makkelijk te lezen. Dit maakt de krant populair. De Telegraaf is de oudste krant van Nederland en werd opgericht in 1893. In de Telegraaf vind je veel onderwerpen over sport. Ook roddelberichten kun je vinden in Telegraaf. De krant omschrijft zichzelf als een krant voor de gewone man. De Telegraaf geeft in zijn statuten aan onpartijdig te zijn. Toch hebben veel berichten vaak een wat rechts karakter. Ook de Telegraaf heeft meerdere abonnementen met verdiepende artikelen en verschillende extra magazines.

De Volkskrant

In de Volkskrant staan maatschappelijke onderwerpen en discussies centraal. In de Volkskrant vind je veel columns. De Volkskrant is een van de meest gelezen kranten in Nederland. De Volkskrant richt zich minder op sport en amusement en meer op feiten en het onderzoek hiernaar. De krant richt zich op de hoogopgeleide lezer. Van oorsprong is de Volkskrant rooms-katholiek en plaatst zichzelf links van het politieke midden. De Volkskrant wordt gezien als een kwaliteitskrant. Deze krant heeft verschillende abonnementsvormen en vaak zijn er aanbiedingen en kortingsacties. De afgelopen jaren is de krant een andere koers gaan varen. Om aan de behoefte van hoogopgeleiden te voldoen is de krant zich meer gaan richten op kunst en cultuur. 

Trouw

Van oorsprong is Trouw de verzetskrant van de Tweede Wereldoorlog. De krant richt zich religie en filosofie. Dagelijks vind je verschillende columns in Trouw en onderwerpen worden gedetailleerd besproken. In Trouw vind je daarom veel achtergrond verhalen bij de onderwerpen.  Trouw richt zich op mensen die maatschappelijk betrokken zijn en  die geïnteresseerd zijn in milieu, onderwijs, opvoeding en levensbeschouwing. Trouw heeft een protestants-christelijke achtergrond en hecht belang aan traditie, gerechtigheid, vrijheid en naastenliefde. De krant geeft aan te streven naar verbinding met Jezus. 

Financieel Dagblad

Het Financieel Dagblad richt zich, zoals de naam al doet vermoeden op financieel nieuws en het zakenleven. In het Financieel Dagblad kom je geen maatschappelijke onderwerpen tegen, het is voornamelijk financieel nieuws wat je in deze krant tegenkomt. In de krant vind je veel informatie over de aandelen, de beurs en vastgoed. De krant richt zich dan ook op beleggers en mensen in het zakenleven. Van oorsprong heeft de krant een rechts karakter, al is hier niet veel van te merken omdat veel van het nieuws objectief is. 

Het Parool

Het Parool is ook een landelijk dagblad dat in de Tweede Wereldoorlog als verzetskrant is ontstaan. Het Parool is sociaal-democratisch van aard en richt zich vooral op de stad Amsterdam. Ook in het Parool vind je columns en achtergrondinformatie over verschillende onderwerpen. De krant geeft aan dat de geest van vrijheid en autonomie nog steeds een belangrijke plek inneemt en de krant profileert zichzelf daarmee als een krant voor vrije denkers.

NRC Next

NRC Next is ontstaan als alternatief voor het NRC Handelsblad. De krant bestaat nog niet zo lang en richt zich op de jongere generatie. De onderwerpen richten zich vaak op trends en lifestyle. De krant richt zich wat minder op actueel nieuws. Soms worden belangrijke onderwerpen bewust overgeslagen. Trendverhalen hebben de overhand. Binnenkort zal de naam NRC Next verdwijnen en overgaan in NRC.

Metro

Metro is een krant die je kunt vinden in het openbaar vervoer. Met name op het station en in de trein kun je hem vinden. Omdat de krant gratis is kom je er veel reclame in tegen. Het krantje richt zich op reizigers. Aangezien reizigers niet veel tijd hebben vind je in de Metro vooral korte berichten. De krant bereikt dagelijks meer dan 750.000 mensen doordat de krant steeds wordt doorgegeven in de trein. Dit maakt de Metro de derde krant van Nederland qua bereik.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie