Afbeelding
Foto door form PxHere

Het belang van eerste hulp bij ongelukken en bedrijfshulpverlening

16 augustus 2021 om 10:27 Partnercontent

Het zal je maar gebeuren. Dat moment dat je had gewild dat je kennis had van EHBO. Eerste hulp bij ongelukken dus. Deze kennis kan je op ieder moment van de dag zomaar eens nodig. Het belang van deze kennis wordt nog wel eens onderschat. Stel dat je voor je op straat iets ziet gebeuren. Kun jij dan ingrijpen? Of ga je ervanuit dat iemand anders dat doet? Op het moment dat je in zo’n situatie terecht komt, weet niet iedereen hoe hij of zij moet handelen. Er is al snel sprake van paniek, gelukkig kun je als een cursus hebt gevolgd sneller het hoofd koel houden omdat je hebt geleerd hoe je om moet gaan met zo’n situatie. Het bieden van die eerste hulp kan levensreddend zijn. De eerste minuten na het letsel zijn het belangrijkste. Op het moment dat iemand op straat een hartaanval krijgt, dan kan men niet zomaar wachten op de ambulance, dan zou het zomaar al eens te laat kunnen zijn. Weet jij hoe je moet reanimeren? Diegene naast je op straat weet het misschien ook wel niet. Wat weet een EHBO’er en wat is het precies het verschil met een BHV’er? 

Verschil BHV en EHBO

BHV staat voor bedrijfshulpverlening en EHBO voor eerste hulp bij ongelukken. Een BHV’er moet verplicht aanwezig zijn in elk bedrijfspand van een bedrijf met meer dan één werknemer. Bedrijfshulpverleners en EHBO’ers verlenen allebei eerste hulp. Maar het verschil zit hem in het feit dat een BHV’er werkzaam is op de werkvloer en een EHBO’er is opgeleid voor ongevallen die zich thuis voordoen, op straat of diegene wordt ingezet op bijvoorbeeld evenementen. Het gaat dus om de omgevingssituatie. Een BHV’er is over het algemeen breder opgeleid en heeft een groter takenpakket. Dit komt omdat er meer risicoaspecten verbonden zijn binnen een bedrijfssituatie. Daarnaast verlenen ze niet alleen eerste hulp, maar worden ze ook ingezet bij bijvoorbeeld een kleine brand of bij een ontruiming. Vaak worden er ook eens in de zoveel tijd ontruimingen geoefend in grote kantoorpanden of scholen, hierbij zijn de BHV’ers dan ook aan de leiding. 

Kinder EHBO

Er bestaan aparte cursussen die zich specifiek richten op EHBO voor kinderen. Hierbij leer je over medische zaken die veel voorkomen onder jonge kinderen. Vaak heb je hier aparte kennis voor nodig, omdat kinderen nog veel kwetsbaarder zijn dan volwassenen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld stikkingsgevaar, reanimatie of brandwonden. Een EHBO cursus voor kinderen wordt verplicht gesteld op het moment dat je gastouder bent, maar is natuurlijk ook aan te raden wanneer je af en toe oppast of uiteraard als je zelf kinderen hebt. Zo kan je in geval van nood je eigen kind helpen en weet je wat je moet doen. 

Waar kun je terecht

Gelukkig kun je op veel plekken terecht voor het volgen van zowel een cursus voor EHBO als voor BHV. Bij ARBOcentrum.nl kun je terecht voor verschillende cursussen, waaronder die voor BHV’er EHBO’er. Op ARBOwinkel kun je dan alles aanschaffen wat je als bedrijf of als individueel nodig hebt op het gebied van veiligheid. Bijvoorbeeld een EHBO koffer om thuis te hebben, of voor onderweg in de auto naar vakantie. Omdat zorgverzekeraars preventieve zorg belangrijk vinden, worden deze cursussen door meerdere verzekeraars vergoedt uit de aanvullende dekking. Dit geldt voor zowel een EHBO cursus voor volwassen als voor kinderen. 

Zet de vrijwilligers in het zonnetje

Het is natuurlijk prettig wanneer je zelf weet wat je kunt doen in een noodsituatie. Wanneer je EHBO- of BHV diploma op zak hebt, dan is het fijn om te weten wat je in je eigen moet doen in geval van nood. Maar daarnaast worden EHBO’ers overal ingezet. Op het moment dat je een festival of een concert bezoekt bijvoorbeeld. Je staat er wellicht niet bij stil en je hoop het ook niet nodig te hebben, maar deze mensen moeten altijd aanwezig zijn. Dit zijn vrijwel altijd vrijwilligers die zich belangenloos inzetten voor de gezondheid van anderen. Misschien ken je wel iemand in je omgeving die EHBO’er is. Bedenk dat diegene zich keer op keer vrijwillig inzet voor anderen. Dat is best bijzonder. Besteedt hier dan ook eens aandacht aan. Wanneer je tijd over hebt kun je je wellicht zelf verdiepen en een cursus volgen en je als vrijwilliger gaan inzetten. Je leert niet alleen inhoudelijke kennis, maar ook welke stappen je moet volgen en hoe je rustig kunt blijven. Het is kennis waar je de rest van je leven iets aan hebt, niet alleen voor jezelf maar vooral voor anderen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie