Afbeelding
Traprenovatie

Hoe knap je een spiltrap op?

3 september 2021 om 09:25 Partnercontent

Een traprenovatie was een lange tijd alleen weggelegd voor open en dichte trappen. Bij een traprenovatie wordt gebruik gemaakt van overzettreden, wat bij een spiltrap door de vorm van de trede niet mogelijk is. Dat is jammer, want met zo’n renovatie kun je je trap een volledig nieuw uiterlijk geven. Heb je een spiltrap in huis, dan is dat een echte blikvanger en wil je die zo mooi mogelijk houden. Gelukkig verzon een traprenovatie-expert een manier om de spiltrap toch op te kunnen knappen. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? We leggen het je uit in dit artikel.

Wat is een spiltrap?

Een spiltrap wordt ook wel een wenteltrap genoemd. Dit is een trap waar een duidelijke draaiing in aanwezig is. Door de spiraalvorm krijgt de trap een prachtig, elegant uiterlijk, maar is het ook moeilijk de trap te renoveren. Alle treden zitten aan één kant vast: de spil. Dit is de (vaak metalen) basis van de trap. Een spiltrap kan ook een buitenboom hebben, waardoor hij minder veert dan een trap zonder zo’n buitenboom. Mensen kiezen voor een spiltrap vanwege het sierlijke uiterlijk, maar ook vanwege de ruimtebesparing die de trap oplevert. Het vereist bijvoorbeeld een vrij klein trapgat.

Een spiltrap renoveren

Bij het renoveren van een spiltrap kan geen gebruik worden gemaakt van overzettreden. In plaats daarvan worden de bestaande treden bij zo’n renovatie vervangen door treden van HPL. Dit is een kunststofsoort dat erom bekend staat onderhoudsvriendelijk te zijn. Dat betekent dat de nieuwe traptreden niet snel zullen slijten en daardoor weinig onderhoud nodig hebben. Met zo’n spiltrap kunt je jaren vooruit. Ook is HPL in verschillende designs en uitvoeringen beschikbaar, zoals met een betonlook of juist met een design dat precies lijkt op hout.

Een renovatie op maat

Omdat er nieuwe traptreden worden gemaakt om de spiltrap mee te bekleden, kunnen deze bij een traprenovatie helemaal tot de muur worden uitgemeten. Hiermee werk je de loze ruimte die vaak tussen de trap en de muur bestaat netjes weg. Ook verbetert het de veiligheid van de trap omdat het loopoppervlak breder is. Bij de renovatie kunnen ook de balustrade en de trapleuning meegenomen worden. Daarmee maak je je spiltrap weer helemaal naar eigen wens. Het fijne van zo’n traprenovatie is dat hij binnen een dag al klaar kan zijn, waardoor je snel van je nieuwe trap kunt genieten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie