Afbeelding
Foto: Pexels

Huishoudens maken hun tuin steeds groener

22 september 2021 om 07:21 Partnercontent

De tuin is doorgaans niet het eerste waarin men investeert na de aankoop van een nieuw huis, of de renovatie van een bestaande woning. Eerder kiest men voor een renovatie van de keuken of badkamer. Zonde, want zeker tijdens de pandemie biedt een fraai aangelegde tuin veel meerwaarde. Het biedt een plek om te lunchen, een kop koffie te drinken en even te ontsnappen uit de werkkamer! Toch is er een verandering zichtbaar in de wijze waarop men omgaat met de tuin. Huishoudens maken de tuin steeds groener. Daarbij kiest men bij een renovatie van de tuin vaker voor het plaatsen van een veranda of overkapping, om langer buiten te kunnen zitten. Een hele positieve ontwikkeling.

Groene tuin biedt verschillende voordelen

Door voor een groene tuin te kiezen profiteer je van diverse voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat het groen de tuin koeler maakt? Dit merk je niet alleen in de tuin zelf, maar ook in je woning. Het zal er minder snel erg heet worden zomers. Een ander belangrijk voordeel van meer groen in de tuin, is het feit dat er insecten naar de tuin toe zullen komen. Denk bijvoorbeeld aan vlinders en bijen. Met name met de bijenpopulatie gaat het al tijden minder goed in Nederland. Door planten te poten die geliefd zijn bij de bijen help je deze diersoort te beschermen. Het is daarbij erg gezellig, wanneer dergelijke insecten door de tuin vliegen. Ze doen geen kwaad!

Minder wateroverlast door groene tuinen 

Niet onbelangrijk in de huidige tijd is het feit, dat een groene tuin de wateroverlast in een gebied sterk kan verminderen. Het groen laat het water veel makkelijker door, dan wanneer je een betegelde tuin zou hebben. Je profiteert zelf van het feit, dat je minder last hebt van wateroverlast in de tuin. Interessant is het gebruik van speciale blokken, gemaakt van een soort glaswol. Deze blokken plaats je onder een goot of border. De blokken zuigen het water op en geven dit weer aan de grond af, op het moment dat de grond opdroogt. Een duurzame manier van omgaan met water.

Tuinen eenvoudig groener te maken

Vaak is het heel eenvoudig om een tuin groener te maken. Haal een aantal tegels weg bij het terras en vervang ze door een border. Bouw zo’n border zelf met de populaire stapelblokken, of graaf het zonder onder de tegels uit en vul het gat met verse aarde. Het is aan te raden om tegen het terras een opsluitband te plaatsen. Op internet vind je handige video’s en stappenplannen, waarin wordt uitgelegd hoe het aanleggen van de borders in je tuin werkt. Zo heb je geen hovenier nodig om de tuin aan te pakken! In verschillende gemeenten wordt dit najaar de actie “Tegel eruit, plantje erin” gepromoot. Op deze manier moeten nog meer tuinen groener worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie