Afbeelding
Foto: Unsplash

Zo snoei je een Portugese laurier

29 november 2021 om 15:38 Partnercontent

Als je van veel groen in jouw tuin houdt, is de kans aanwezig dat je een Portugese laurierkers hebt staan. Deze heester is ook wel bekend onder de Latijnse naam Prunus lusitanica angustifolia. De haag heeft glanzende, donkergroene bladeren en een hoge dichtheid. Daar komt nog bij dat deze laurier het hele jaar door groen blijft, dus ook tijdens de koude wintermaanden! Om de heester mooi te houden, is het belangrijk om hem goed te verzorgen. Snoeien is hiervan een essentieel onderdeel. Op welk moment kun je een Portugese laurier het beste snoeien? En waar moet je tijdens het snoeien op letten? In dit artikel lees handige tips om jouw Portugese laurier op de juiste wijze te snoeien!

Een onderhoudsvriendelijke haagplant

De laurierkers is een populaire heester. Dit komt in eerste instantie omdat hij wintergroen is, maar het is ook een sterke haag. Hierdoor wordt de Portugese laurier ook wel winterhard genoemd; dit betekent dat de haagplant vorstbestendig is. Door de hoge dichtheid van de bladeren, is hij bovendien uitstekend geschikt om mooie doorkijkjes te creëren in jouw tuin en voor meer privacy door inkijk van buitenaf te voorkomen. Omdat de laurierkers snel en dicht groeit, is hij onderhoudsvriendelijk. Dit houdt in dat je de haag een aantal keren per jaar moet snoeien.

Gebruik een snoeischaar

Een Portugese laurierkers kan zo een 20 tot 40 centimeter per jaar groeien. Dit gebeurt zowel in de hoogte als in de breedte. Als je deze haag zijn gang laat gaan, kan hij in korte tijd metershoog worden, en dus flink veel ruimte innemen. Vooral als je een kleine tuin hebt, ga je dit merken. Gebruik bij voorkeur een snoeischaar (ook wel een handschaar genoemd) om de laurierkers te snoeien. Takken die je tijdens het snoeien afknipt, zullen vanzelf weer ontkiemen. Gebruik liever geen (elektrische) heggenschaar, deze beschadigt de bladeren waarna het lang duurt voordat de haagplant weer mooi dichtgroeit. Een Portugese laurier kun je tot op het oude hout snoeien.

Twee keer per jaar snoeien

De Portugese laurierkers kun je het hele jaar door bijknippen, met uitzondering van de winter. Het is verstandig om de haag van begin af aan op dezelfde wijze te snoeien. Op die manier behoud je de vorm van de haagplant en blijft hij mooi dicht. Maar wanneer is nu de beste periode om de Portugese laurier te snoeien? Bij voorkeur snoei je deze heester twee keer per jaar:

  • Juni. Eind juni is het perfecte moment om de laurierkers te snoeien. De haag heeft dan zijn groeispurt gehad. Hij is aan het begin van de zomer bovendien uitgebloeid. Verwijder eerst de takken met bruine bladeren als gevolg van vorstschade. Knip vervolgens de uitschietende takken weg zodat de groene bladeren heel blijven. Is de haag behoorlijk fors? Snoei de takken dan dieper weg. In de zomer zal de laurierkers breder worden waardoor de afgeknipte stukken makkelijk worden opgevuld.
  • September. Is de haagplant in de zomer toch weer een stuk groter geworden? Dan kun je in de vroege herfst de heester nog eens snoeien. Omdat jonge scheuten tijdens de wintermaanden gemakkelijk bevriezen, is het verstandig om de takken nu niet op het hout weg te knippen. Daarnaast is aan te raden om te snoeien op een droge herfstdag. De regen kan namelijk zorgen voor schimmelinfecties.

Wil je niet wachten tot juni om jouw Portugese laurier te laten schitteren in jouw tuin? Je kunt deze haag dan al in maart of april snoeien. Tijdens deze vroege snoeibeurt verwijder je alle oude bladeren en eventuele vorstschade.

Meer tips om jouw Portugese laurier mooi te houden

Om jouw laurier er prachtig uit te laten zien, kun je deze aanvullende tips gebruiken:

  • Zorg er tijdens het snoeien voor dat je de onderkant van de haag breder houdt dan de bovenkant. Omdat een laurierkers snel groeit, zullen de bovenste takken het zonlicht wegnemen van de onderste takken. Als deze langer zijn, lukt dit niet en groeit de haag mooi geleidelijk dicht.     
  • Groeit de heester niet mooi dicht? Kies ervoor om de laurier slechts één keer per jaar te snoeien. Bij voorkeur in juni!      
  • Is jouw laurierkers wel erg hoog? Knip dan de bovenste takken bij zodat de haag niet te hoog wordt.

Wil je meer weten over de Portugese Laurier, snoeien en andere tuingerelateerde onderwerpen? Bekijk de website van haag-planten.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie