Afbeelding
Afbeelding van seagul via Pixabay

Wat is groene technologie?

Partnercontent

Groene technologie verwijst naar een soort technologie dat op basis van het de manier van produceren of de toeleveringsketen als milieuvriendelijk of groen wordt beschouwd. Daarnaast kan het ook verwijzen naar de productie van duurzame energie, zoals wind- of zonne-energie.

De markt voor deze sector is nog relatief jong, maar ondanks dat heeft het al veel interesse kunnen wekken van investeerders vanwege het toegenomen bewustzijn over de gevolgen van klimaatverandering en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen.  Groene technologie is dus een snelgroeiende industrie geworden die enorme hoeveelheden investeringskapitaal heeft aangetrokken.

Groen investeren

Veel jonge bedrijven wagen zich aan een groene oplossing voor onze huidige economie. Helaas is de economie geen liefdadigheidsproject, en veel van de jonge bedrijfjes redden het dan ook niet om op lange termijn duurzaam te blijven.

Hierdoor kan het voor particuliere beleggers lastig zijn om een deel van hun vermogen ‘even’ in groene technologie te stoppen. In plaats daarvan kan men ook overwegen te investeren in grotere, gevestigde groene bedrijven die dankzij hun grotere schaal een grotere impact maken op verduurzaming van onze samenleving. Dit is ook beter te combineren met een strategie van effecten uitlenen of andere financiële strategieën.  

Het doel van groene technologie is om het milieu te beschermen, schade aan het milieu in te herstellen en de natuurlijke hulpbronnen van de aarde te behouden. Hoewel de doelen hetzelfde zijn, is de sector erg diffuus en moeten bedrijven zich onderscheiden, en strategie ontwikkelen. Hierin kunnen drie trends worden gezien.

Groene mobiliteit

van Tesla’s tot bussen op elektriciteit en waterstof, de technologie voor duurzame elektrische voertuigen is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, waardoor groen vervoer voor veel consumenten en bedrijven een veel haalbaarder doel is geworden. Veel elektrische voertuigen zijn op dit moment nog afhankelijk van batterijen die gevuld zijn met edelmetalen die onder zeer slechte omstandigheden worden gewonnen. In eigen regio is hiervoor een oplossing bedacht, namelijk een zeezoutbatterij!

Energieverbruik

Industrieën zoals de bouwsector verbruiken enorm veel energie. Duurzaam bouwen en groene technologie hier kan helpen met het toepassen van slimme energiemonitoring. Wanneer bedrijven meer inzicht hebben in hun energieverbruik kan men zien waar er reductie in energieverbruik toe te passen is. Zo kan een bedrijf vergroenen en uiteindelijk ook geld besparen.

Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie: wie kent het niet. Een van de meest voorkomende trends in groene technologie is de behoefte naar het gebruik van hernieuwbare energie en slimme netwerken. Bedrijven willen machines, productiefaciliteiten en zelfs hele transportvloten elektrificeren en dit met hernieuwbare energie doen uit zonne-energie, waterkracht, biomassa en wind. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brand in woning Schoolstraat 10 aug, 07:42
Afbeelding
Binnen bij het Noord-Veluws Museum: Nunspeet als kunstenaarsdorp Uitjes in de regio 9 aug, 15:11
Afbeelding
Deskundigen: let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen 9 aug, 10:00
Afbeelding
Grote meningsverschillen tussen voor- en tegenstanders wolf 8 aug, 15:37
Afbeelding
Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven 8 aug, 11:02
Afbeelding
Wasdroger in brand op bovenverdieping restaurant 6 aug, 19:32
Afbeelding
Binnen bij Bezoekerscentrum Nunspeet: Ontdek de Veluwse natuur Uitjes in de regio 6 aug, 15:05