
Veertien bedrijven met herkauwers ziekte blauwtong in Putten
25 oktober 2023 om 13:53 PartnercontentAfgelopen week kwam er in Putten weer een bedrijf bij waar blauwtong is geconstateerd. Afgelopen anderhalve maand na vaststelling van het virus zijn er in Nederland al 2300 bedrijven mogelijk besmet geraakt. Er zijn nu veertien besmette bedrijven in Putten blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De feiten
Er zijn in Gelderland (donderdag 19 oktober 2023) 335 besmette bedrijven. Daarbij lopen de getallen nog steeds op. Bij de veertien bedrijven in Putten is met bloedonderzoek bevestigd dat er inderdaad schapen met blauwtong zijn. Er is geen vaccin of medicijn tegen blauwtong. Er is een Zuid-Afrikaans middel, alleen daarvan is niet duidelijk of het werkt. Daarom werd het medicijn een week geleden nog door demissionair landbouwminister Adema van de Nederlandse markt geweerd.
Blauwtong is een virus dat dodelijk kan zijn. De dierziekte wordt veroorzaakt door het blauwtongvirus (BTV) en komt onder andere voor bij herkauwers zoals:
- Schapen
- Runderen
- Geiten
- Herten
- Dwergherten
- Muskusherten
- Elanden
- Rendieren
- Kamelen
- Dromedarissen
- Lama’s
- Alpaca’s
- Okapi’s
- Giraffen
Dat men blauwtong ook wel eens de schapenziekte noemt, is niet zo vreemd. In het bijzonder bij schapen is blauwtong namelijk erg gevaarlijk. De verspreiding van het virus gaat via kleine mugjes. Tweede Kamerlid Van Haga (BVNL) wil daarom dat minister Adema een onderzoek in laat stellen. De gedachte erachter is: ‘zou het natter maken van de natuurgebieden te aantrekkelijk zijn voor de muggen?’ Zo is bijvoorbeeld in het nabijgelegen Arkemheen maatregelen uitgevoerd om de natuur natter te maken. Dit in verband met het behoud van bepaalde stukken natuur die anders dreigen te verdwijnen.
Interessant om te weten: Water is verder niet alleen met betrekking tot natuurgebieden en dieren een issue. De tijd dat je bij een badkamer je alleen keek naar bijvoorbeeld wastafels in alle soorten en maten en er dan een prachtige wastafelkraan bij uitzocht is een beetje passe. Tegenwoordig letten mensen vaak meer op en is er meer bewust zijn. Zo kijkt men vaker naar waterbesparing. Waterbesparing door bijvoorbeeld een waterbesparende douchekraan en is een waterbesparende knop voor het toilet eigenlijk al de norm. De verwachting is dan ook dat we in de toekomst steeds bewuster met water omgaan, ook wat betreft de mogelijk invloed op een uitbraak van blauwtong.
Hoe herken je blauwtong?
Zie je een blauwe tong dan ben je eigenlijk al behoorlijk laat. Dit is meestal pas zichtbaar namelijk als het dier al flink ziek is. Het op tijd herkennen van blauwtong bij dieren is van groot belang voor veehouders en dierenartsen. Deze virale ziekte kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van dieren en heeft dus vooral schapen in zijn greep. Hier zijn enkele andere belangrijke symptomen waaraan je blauwtong bij dieren kunt herkennen:
- Overmatig speeksel: Blauwtong kan leiden tot overmatige speekselproductie en kwijlen bij geïnfecteerde dieren.
- Hoge koorts: Dieren met blauwtong vertonen vaak hoge koorts. Dit is een indicatie van een lopende infectie en moet serieus worden genomen.
- Zwelling van de kop, tong en lippen: De ziekte kan ook leiden tot zwelling van de kop, inclusief de tong en lippen. Deze zwelling kan behoorlijk opvallend zijn.
- Pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven: Blauwtong kan pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven veroorzaken, wat kan leiden tot kreupelheid.
- Verminderde eetlust: Geïnfecteerde dieren vertonen vaak een verminderde eetlust en weigeren te eten.
- Vermoeidheid: Zeer zieke dieren kunnen veel liggen en vermoeid zijn.
- Houding met een bolle rug: Sommige dieren kunnen een houding aannemen met een bolle rug om de pijn in de poten te verlichten.
- Kreupel lopen: Als gevolg van de pijn in de poten kunnen geïnfecteerde dieren kreupel lopen.
De ernst van de symptomen varieert, en terwijl schapen vaak ernstige symptomen vertonen, kunnen andere dieren kunnen mildere symptomen ervaren. Het is echter belangrijk op te merken dat besmette runderen vaak veel virus in hun bloed hebben en het virus langer in hun bloed blijft, wat het risico op verspreiding vergroot.
Het herkennen van deze symptomen is cruciaal voor een vroegtijdige diagnose en behandeling. Raadpleeg altijd een dierenarts als je vermoedt dat je dier besmet is met blauwtong. Het nemen van de juiste stappen kan helpen de verspreiding van deze ziekte te beperken en de gezondheid van je dieren te beschermen.