Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Zuinig zijn op elkaar

29 februari 2020 om 07:00 Politiek Fontanusplein 1

Twee weken geleden namen wij afscheid van wethouder Priem. Dat deden met een goed bezochte receptie. Zijn afscheid en de wijze waarop hij dat deed raakte mij. Priem gaf aan onvoldoende in zijn kracht te staan in het ambt van wethouder. Dat is een vorm van zelfreflectie die je in het openbaar bestuur maar weinig tegenkomt. Met zijn woorden toonde hij aan dat kwetsbaarheid een kracht is.


ZWAAR BEROEP De woorden van Priem vormen opnieuw een tastbaar bewijs dat het wethouderschap onder de categorie zware beroepen valt. Voor alle duidelijkheid, dan heb ik niet over zwaar in fysieke zin. Het wethouderschap valt niet te vergelijken met bijvoorbeeld het werk van een stratenmaker. Nee, het wethouderschap is vooral in mentaal opzicht zwaar.

Het afgelopen decennium is de druk echt toegenomen; dat blijkt wel uit de cijfers. In 2019, slechts een jaar na de laatste gemeenteraadsverkiezingen, legden 126 van de in totaal 1.144 wethouders het ambt neer. Deels weggestuurd, deels zelf opgestapt. Dat is het hoogste aantal in 15 jaar. En dat terwijl het aantal gemeenten, in diezelfde 15 jaar, aanzienlijk is verminderd.


TWEE VUREN Als wethouder sta je vaak tussen twee vuren. Je staat pal voor het algemeen belang, daar zit je voor. Tegelijkertijd spelen er ook individuele belangen waar je als bestuurder rekening mee hebt te houden.

Ik noem enkele voorbeelden. Er is draagvlak om anders met energie om te gaan, maar een veld met zonnepanelen naast de deur is voor velen een brug te ver. Wij willen met elkaar dat de sociale voorzieningen voor jong en oud op niveau blijven, maar het moet ons allemaal ook niet teveel kosten. Algemene belangen schuren vaak met individuele belangen. En dat is af en toe best lastig, zo kan ik u verzekeren.
ZUINIG Let wel, ik vraag niet om medelijden te hebben met onze wethouders. Ze kiezen zelf voor deze functie. Wel denk ik dat wij wat zuiniger op onze bestuurders moeten zijn. Met name onder druk van de sociale media verruwt de toon van het publieke debat. Velen vinden wat tegenwoordig en laten dat luidkeels, en dikwijls vrij van feiten, weten ook. Dat gebeurt zelfs in Putten.

Wij mogen best kritisch zijn, maar wederzijds respect is een essentiële voorwaarde voor het voeren van een fatsoenlijk debat.


H.A. Lambooij,
burgemeester

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie