,,Volgens het college zouden de pleinen begin april klaar zijn. Maar op 11 april lagen de pleinen nog gewoon open'', aldus de ChristenUnie.
,,Volgens het college zouden de pleinen begin april klaar zijn. Maar op 11 april lagen de pleinen nog gewoon open'', aldus de ChristenUnie. BDUmedia

College Putten onder vuur over pleinen: ‘Gegoochel met budgetten’

20 april 2021 om 14:42 Politiek

PUTTEN Voor de reconstructie van het Kerkplein en het Fontanusplein heeft het college het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde bedrag met zes ton overschreden. Diverse fracties stelden hier kritische vragen over. Door de leden van de raadscommissie economie, bestuur en openbare ruimte werd hierover flink gediscussieerd. 

Volgens het college kwam de overschrijding onder meer tot stand door de uitbreiding van het werkgebied. Daarnaast is er extra in groen geïnvesteerd. Ook werd tijdens de werkzaamheden een zinkverontreiniging geconstateerd en bleek aanvullend archeologisch onderzoek nodig. Verder is er een aanmerkelijke kostenoverschrijding op het gebied van de verlichting en bleek het budget voor voorbereiding, advies en toezicht niet toereikend.

GEWOON OPEN Lubbert van den Heuvel (ChristenUnie) mist ‘gebrek aan regie’ als argument. ,,We hebben de eenvoudige vraag gesteld hoe lang er nog nodig is om de werkzaamheden af te ronden. Volgens het college zouden de pleinen begin april klaar zijn. Maar op 11 april lagen de pleinen nog gewoon open. Wij stellen een eenvoudige vraag en willen een concreet antwoord. Voor mijn fractie is de overschrijding op de verlichting wel een omissie. U geeft aan dat u het aanleggen van de verlichting heeft onderschat en dat u daar melding van had moeten doen. Hier had u zeker toezegging van de raad voor nodig.”

HET RAMMELT Wim van de Koot (CDA): ,,Achteraf maakt het college melding van een flinke financiële overschrijding en daar hebben we grote moeite mee. Wij hadden hier graag vooraf over gesproken. En wat is de rol van de wethouder financiën? Die moet dit toch controleren? De informatie heeft ons in verschillende etappes bereikt. Er worden bedragen genoemd die dan weer worden teruggetrokken. We krijgen geen eenduidige informatie. Wat is de daadwerkelijke overschrijding. Ik heb het gevoel dat ik een puzzel probeer te leggen, maar er liggen stukjes op zijn kop en er ontbreken stukjes. Het rammelt en lijkt ernstig tekort te schieten.”

VERTROUWEN BESCHAAMD Ellis van Dam (Gemeentebelangen) vindt dat het college de raad geen deelgenoot heeft willen maken van de overschrijding en de voortgang van de reconstructie van de pleinen. ,,Kan de wethouder zich voorstellen dat het vertrouwen is beschaamd. Bij de bespreking openbare verlichting in januari hebben we nog gevraagd of er projecten lopen waarvan we meer moeten weten. Dat was het moment voor de wethouder om hier iets over te zeggen. Maar hij zweeg. Als ik de beantwoording van de wethouder op onze vragen bekijk, lijkt het meer of er aan creatief boekhouden is gedaan en ik hoop dat hij een goede uitleg kan geven. Ik wil graag van het college horen of ze buiten haar boekje is gegaan.”

KLOPT DAT WEL? Jan van den Brink (SGP) wil echt meer helderheid van het college. ,,In de beantwoording van de vragen zijn tegenstrijdige dingen te lezen. De wethouder geeft aan dat het werkgebied is uitgebreid, maar klopt dat wel? Die uitbreiding was al ingetekend, maar wordt nu gebracht als een tegenvaller en een uitbreiding. Maar het is eigenlijk geen tegenvaller, de uitbreiding hoort bij de straten die we in de volgende fase zouden aanpakken. Dat is een rare manier van boekhouden. Toen het college had besloten om voor een forse meerprijs de dakranden van de oude kerk te verlichten had het college ons hierover wel vooraf moeten informeren.”

ZUIVERE KOSTEN Ook Herman Luitjes (Wij Putten) stelt dat er iets fout is gegaan. ,,Maar niet alle bedragen zijn een overschrijding. De Krommestraat zit in fase 2, dus dat is meer een verschuiving van het geld. Naar ons idee zijn er een heleboel kosten in het centrumplan geboekt, maar niet alles valt onder dit plan. We moeten wel de zuivere kosten berekenen. Alles wat niet in het plan zit hoef je er ook niet in te stoppen.”

MOET ANDERS Wethouder Roelof Koekkoek reageert: ,,Ik snap de vragen, de onduidelijkheden en alles. Ook het college zit hiermee in de maag en persoonlijk zit ik er helemaal verschrikkelijk mee. De grote posten voorbereiding, advies en toezicht (VAT) en openbare verlichting vallen onmiddellijk op. Het verlichtingsplan is door een architect gemaakt en het hele plein is bij het plan betrokken. We zijn met een globale kostencalculatie gekomen en dat was niet voldoende. De kasten voor de markt zouden vervangen worden en toen bleek ook alles ondergronds aangepast te moeten worden. Zo zijn we gaandeweg tegen dingen aangelopen en we hebben de keuze gemaakt om deze zaken meteen goed aan te pakken. Anders had de boel op een later tijdstip weer open gemoeten. Het was een complex project. Alle gemaakte kosten zijn op dit project geboekt, maar de feitelijke dekking komt op een later moment. Dat moet anders. We hadden de bedragen niet moeten boeken zonder ze te specificeren.”

ONTLUISTEREND Van de Koot (CDA) noemt een wethouder die geen controle heeft over het project ontluisterend. ,,Ik maak me wel ernstig zorgen waar we gaan uitkomen en heb mijn twijfels of het goed komt. Er is creatief met budgetten omgegaan. De wethouder zegt: ‘We hebben heel veel geld uitgegeven’, maar hij heeft geen idee hoe en welke controle er is. Is dat ook de reden waarom de wethouder van financiën er niet bij is vanavond? Er is gegoocheld met budgetten en financiële duidelijkheid lijkt me nu een eerste vereiste. Ik wil een overzicht van alle gemaakte kosten met de bijhorende budgetten.”

MOTIE Van Dam (GB) sluit zich daarbij aan. ,,Deze kwestie ligt ons zwaar op de maag. Hoe leggen we het uit aan de burgers? We overwegen om met een motie van treurnis of afkeuring te komen, want het gevoerde beleid keuren we gewoon af.”

Van den Brink (SGP) gaat er met zijn fractie, over nadenken. Luitjes (Wij Putten) vindt dat de informatieverstrekking naar de raad beter moet en vraagt zich af of de financiële boekhouding wel op orde is. ,,Hier moeten we wel naar kijken.”

HET KAN BETER Wethouder Koekkoek bestrijdt dat er geen controle was. ,,Als we geen grip hadden gehad, dan had ik u niet kunnen informeren. We hebben wel degelijk controle gehad, maar dat het beter kan in de toekomst erken ik wel.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie