Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Gaan voor een punt

12 mei 2021 om 10:00 Politiek

Besturen is af en toe net als voetballen. Je gaat voor de volle winst en drie punten. Maar af en toe moet je ook met een gelijkspelletje genoegen nemen. Gewoon omdat er niet meer in zit en een punt ook gewoon een punt is.

Vorige week bereikten wij als college van burgemeester en wethouders overeenstemming met Van de Kolk uit Garderen over een mooi woningbouwproject in het hart van ons dorp. Een plan dat prachtig aansluit bij de renovatie van ons dorpscentrum. Van de Kolk gaat 9 woningen en 28 appartementen realiseren op de Gervenhof en de huidige locatie van de Boni.

SOCIAAL Wij hebben lang met elkaar gesproken en onderhandeld over dit plan. Misschien wel te lang. Maar wij zijn er uit. Het belangrijkste discussiepunt was het aantal woningen in de categorie ‘sociaal/betaalbaar’. Daar is grote behoefte aan. Met name bij onze starters op de woningmarkt. De 9 eengezinswoningen vallen allemaal in het duurdere segment. Van de 28 appartementen vallen er 16 in de categorie sociaal/betaalbaar. En dat zijn er, volgens onze eigen regels, 2 te weinig.

PRINCIPIEEL En dan ga je dus dubben als bestuurder. De gemeenteraad stelt die regels immers niet voor niets op. De jongeren in Putten snakken naar betaalbare woningen. Tegelijkertijd bouw je als gemeente de woningen niet zelf. Ook wij zijn weer afhankelijk van ontwikkelaars en bouwers. Voor hen moet het in financieel opzicht ook aantrekkelijk zijn. Kortom, laat je dit project afketsen op een tekort van 2 woningen in categorie sociaal/betaalbaar? Houden we ons principieel aan de regels of gaan we toch voor het resultaat?

RESULTAAT Ons college heeft voor dit laatste gekozen. 37 woningen in het centrum van Putten. Voor een punt om het voetballen er nog even bij te halen. De bouwplannen worden binnenkort gepresenteerd. Medio 2023 kent u deze plek niet meer terug, dan is het een prachtige woonlocatie! Goed om te vermelden is dat wij op dit moment ook de laatste hand leggen aan een plan om nog meer starters uit onze gemeente aan een betaalbare woning te helpen. Ons college hoopt u daar zeer binnenkort meer over te kunnen vertellen.

Ewoud ‘t Jong, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie