Lunch met Hans ten Klooster en Jan van den Brink (rechts op de foto) van de SGP.
Lunch met Hans ten Klooster en Jan van den Brink (rechts op de foto) van de SGP. BDUmedia

Lunchgesprek met de SGP: ‘Politiek verruimt mijn blik’

18 augustus 2021 om 07:00 Politiek

PUTTEN Deze week waren we bij Grandcafé De Huiskamer aan de Achterstraat om te lunchen met Jan van den Brink en Hans ten Klooster van de SGP. Op het zonovergoten gezellige terras werd er genoten van de gastvrijheid en een heerlijke lunch die werd aangeboden door Grandcafé De Huiskamer.

Voor Ten Klooster is vakantie de manier om afstand te nemen van zijn drukke bestaan. Als directeur van het Kerkelijk bureau Hersteld Hervormde Kerk in combinatie met zijn politieke bezigheden is er nauwelijks tijd voor ontspanning. ,,Het afgelopen jaar was hectisch, omdat ik naast mijn werkzaamheden voor het kerkelijk bureau er een flinke taak binnen de gemeenteraad bij kreeg. Ik heb de verantwoordelijkheid genomen om nu politiek iets moois voor ons dorp te kunnen doen. Maar in combinatie met werk en kerk is dat best veel. Toch verruimt het ook mijn blik.’’ 

BERGEN Hans heeft zijn vakantie een paar dagen uitgesteld, omdat zijn ouders hun vijftigjarig huwelijk vierden. ,,Het is een groot goed om dat met elkaar te mogen gedenken. Daarom gaan we graag een weekje later weg”, vindt Hans. ,,Als de coronaregels het toelaten hopen we twee weken naar Frankrijk af te reizen. We houden erg van de bergen. We wandelen daar graag en door al het klimmen hebben we geen tijd om te malen. Daar krijg je je hoofd echt wel leeg. De bergen laten het majestueuze zien van de schepping. Ik vind het altijd weer indrukwekkend en kom daar echt tot rust.”

Van den Brink heeft een boerenbedrijf en geniet enorm van zijn werk. Hij vindt het jammer dat het voor boeren steeds moeilijker wordt om hun werk uit te voeren. ,,Er moet bestuurlijk nog veel voor de boeren gebeuren. Maar zolang het nog kan geniet ik van mijn werk.” In de zomervakantie gaat hij met zijn gezin ieder jaar een midweek weg. ,,Tegenwoordig hechten veel mensen grote waarde aan vakantie. Ik heb er minder behoefte aan. Dat heeft alles met mijn werk te maken. Als ik na een lange vergadering een dag later weer tussen de kippen en de koeien loop, ben ik alles snel weer kwijt. Die paar dagen weg vind ik overigens wel fijn, hoor. Als ik dan wegrijd, kan ik de boerderij ook wel loslaten. Dit jaar blijven de twee oudste kinderen thuis en mijn ouders wonen ernaast. Hoewel mijn vader tachtig jaar is kan hij wel meekijken. Dat geeft me wel rust. Uiteraard blijf ik bereikbaar via de mobiele telefoon. Ook dat is erg fijn. We gaan meestal eind augustus en boeken dan een huisje in Nederland. Echt ver weg gaan we eigenlijk nooit. Het grappige is dat onze kinderen het liefste verblijven in een huisje bij een boerderij.” 

NIEUWE PLEKJES Beide heren geven aan niet zo vaak een terras te bezoeken. ,,Ik pak niet zomaar op een vrijdagavond even een terrasje. Meestal combineren we terrasbezoek met een wandeling. Ook ga ik wel eens samen met mijn vrouw een paar dagen naar een hotel om in een andere omgeving te fietsen. En dan pakken we ook een terrasje”, aldus Hans. Van den Brink is graag thuis, maar maakt zeer regelmatig lange wandelingen door de natuur. ,,Meestal wandel ik alleen, maar een paar keer per jaar spreek ik af met oud-koorleden voor een mooie wandeling. Putten is best nog heel groot en ik zie nog steeds nieuwe plekjes waar ik niet eerder ben geweest.” 

DIGITAAL VERGADEREN Ten Klooster vond de coronaperiode waardeloos, vooral sociaal gezien. ,,Het overkwam iedereen. Maar we hebben er ook dingen van geleerd. Als ik zie hoe we een slag hebben kunnen maken met betrekking tot digitalisering, is dat wel een voordeel. Voor de uitbraak van corona moesten we soms heel lang rijden voor een uurtje vergaderen. Ik vond het leerzaam om te zien dat we digitaal kunnen vergaderen. Dat scheelt een hoop tijd. Het vervelende van digitaal vergaderen is dat ik de meeste raadsleden alleen maar ken via het scherm. Ik heb er pas een of twee echt ontmoet. Dat vind ik wel een dingetje.”

Van den Brink mist de overtuigingskracht tijdens de digitale vergaderingen. ,,Ik verlang terug naar de tijd dat we met twee of drie personen naar de interruptiemicrofoon snelden. Dat maakt een vergadering veel dynamischer. Het loopt nu niet helemaal fijn. Hoewel alles wel gewoon door is gegaan, vond ik het sociaal gezien best lastig.” 

KERKBEZOEK Ook het kerkbezoek hebben de beide heren enorm gemist. ,,We mochten maar twee keer per drie weken naar de kerk. Normaal gesproken gaan we veel vaker. Toch konden we de diensten dankzij de techniek wel digitaal volgen. Dertig jaar geleden had dat niet gekund, dus daar zijn we erg dankbaar voor.” Over de taferelen die de landelijke media over Urk lieten zien geeft Ten Klooster aan: ,,Dat hebben we in Putten niet meegemaakt, hoor. We hebben ons gewoon aan de coronamaatregelen gehouden. Dat soort media-aandacht schaadt niet mij, maar mijn Heiland. En dat vind ik het ergste.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie