Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Inclusief

8 september 2021 om 10:00 Politiek Fontanusplein 1

Bestuurders en beleidsmakers in ons land hebben het heel vaak over de inclusieve samenleving. Persoonlijk vind ik dat een wat ingewikkelde term, maar gedachte achter die inclusieve samenleving onderschrijf ik ten zeerste. Als bestuurder wil je dat iedere inwoner als een volwaardig lid van de samenleving kan functioneren.

SAMENLEVING Putten staat bekend als een warme gemeente. De mensen groeten elkaar op straat en kijken naar elkaar om. Ook het verenigingsleven functioneert uitstekend. Ook Putten kent echter inwoners die moeite hebben om hun plekje in de samenleving te vinden. Een enkele keer is dat een bewuste keuze. Veel vaker liggen er aan ‘het niet meedoen’ drempels ten grondslag.

DREMPELS Streven van de gemeente is om die drempels weg te nemen. Dat is veruit het gemakkelijkste als het gaat om zichtbare drempels. Zo hebben wij onlangs, op verzoek van een mindervalide inwoner, de bestrating van de nieuwe pleinen in het centrum een beetje aangepast. Maar er zijn ook onzichtbare drempels waarvan wij als gemeente het bestaan niet eens weten.

OGEN EN OREN Om die drempels te slechten, functioneert er vanaf het voorjaar van 2020 een zogeheten Inclusiepanel in onze gemeente. Dit panel, bestaande uit betrokken inwoners, functioneert als een schakel tussen de samenleving. Zeg maar onze ogen en oren op straat. Het panel is ingesteld om ons als gemeente met name te attenderen op de onzichtbare belemmeringen. Kort en goed, wat houdt iemand tegen om niet mee te doen?

NIET VRIJBLIJVEND En vervolgens komt natuurlijk de vraag aan de orde wat wij als gemeente kunnen of misschien wel moeten doen om die belemmeringen weg te nemen. Om die reden hebben wij als gemeente naast een inclusiepanel ook een inclusiefonds ingesteld. Wij kunnen met elkaar wel praten over het wegnemen van belemmeringen. Maar veel belangrijker is om de daad bij het woord te voegen. En dat kost geld. Vandaar dat er een fonds is ingesteld.

PANDEMIE Door het uitbreken van de pandemie heeft het Inclusiepanel tot nu toe vooral achter de schermen gewerkt. Dat gaat het komend najaar veranderen. De leden van het panel worden via de pagina’s van deze Puttenaer nader aan u voorgesteld. Ook zal meer bekend worden over het Inclusiefonds. Kortom wordt vervolgd!

Bert Koops, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie