Impressie van de beweegtuin die in het verleden geplaatst is aan de Sparrenhof.
Impressie van de beweegtuin die in het verleden geplaatst is aan de Sparrenhof. gemeente Putten

Sporten in De Groene Scheg

2 december 2021 om 15:26 Politiek

PUTTEN De Participatieraad vraagt de gemeenteraad om een krediet beschikbaar te stellen voor het plaatsen van een tiental fitnessapparatuur in de Groene Scheg. Ook vindt de Participatieraad het belangrijk om dit kenbaar te maken bij de bewoners van de aanliggende woonwijken.

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

,,Na verloop van tijd willen we dan dit project evalueren en aan de hand daarvan besluiten of het wenselijk is om op meerdere locaties, bijvoorbeeld in Bijsteren of het oostelijk bosgebied soortgelijke apparaten te plaatsen”, legt Miriam Brunt, lid van de Participatieraad uit. ,,Er is momenteel (terecht) veel aandacht voor mensen met weinig sociale contacten en dat leidt tot gevoelens van eenzaamheid. Dit probleem doet zich onder vrijwel alle leeftijdsgroepen in onze samenleving voor. Wij zijn van mening dat gemeenten nu aan zet zijn om dit probleem aan te pakken.”

Brunt vervolgt: ,,Daarnaast is het een feit dat veel mensen te maken hebben met overgewicht, waardoor hun gezondheid in het gedrang komt. Met name het bieden van extra sportfaciliteiten is een prima mogelijkheid deze zaken tegelijkertijd aan te pakken. Omdat wij als Participatieraad de mogelijkheid hebben om ook ongevraagd advies aan het college uit te brengen, maken wij in dit geval graag van deze mogelijkheid gebruik.”

,,Het is ons bekend dat in Putten al fitnessapparaten staan bij de Schauw en de Ganzenhof. Het nadeel van deze locaties is dat dit ‘puntlocaties’ zijn waar men niet al sportend een bepaald parcours af kan leggen. Hierdoor is de attractiviteit minder. Daarnaast zijn deze locaties ook niet bij uitstek geschikt als sociale ontmoetingsplek voor omwonenden en is er een beperkte variatie in de verschillende soorten apparaten. Uiteraard zijn er meer locaties denkbaar, zoals bijvoorbeeld Husselerveld, maar de Groene Scheg ligt heel centraal tussen wat grotere woonwijken en beschikt al over prima infrastructurele voorzieningen, zoals fiets- en wandelpaden.”

Verder vindt de Participatieraad dat de uitvoering van de fitnessapparatuur in roestvrij staal (robuust en hufterproof) moet zijn om zo de periodieke onderhoudskosten te beperken. ,,De door ons bedoelde apparaten zijn geschikt voor gebruikers vanaf 14 jaar. Het succes van de skatebaan langs de Van Geenstraat en de speelpleinapp geeft al aan hoe belangrijk collectieve sport-spelvoorzieningen kunnen zijn voor bepaalde doelgroepen. Wij vinden een bijkomend voordeel dat inwoners kunnen sporten op individueel niveau en dat hiervoor geen lidmaatschap van een sportschool of sportvereniging nodig is. De apparatuur is 24 uur per dag en zeven dagen per week voor iedereen beschikbaar. Op collectief niveau worden de mogelijkheden tot onderlinge contacten tussen de bewoners van de Putter Eng en andere omliggende woonwijken vergroot.”

De leden van de participatieraad beseffen wel dat de gemeenteraad hiervoor een extra krediet beschikbaar moet stellen. Voor het plaatsen van een tiental apparaten wordt dit op een bedrag van vijftien- tot twintigduizend euro, exclusief onderhoudskosten, geschat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie