De gemeenteraad stemde tegen het zonnepark aan de Cleenhorsterweg.
De gemeenteraad stemde tegen het zonnepark aan de Cleenhorsterweg. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Geen zonneparken in Putten

16 maart 2022 om 11:09 Politiek

PUTTEN De gemeenteraad van Putten heeft afgelopen donderdag besloten dat er geen zonnepark van vijf hectare aan de Cleenhorsterweg komt. En daarmee is tevens het zonnepark aan de Keizerswoert weggestemd.

Elsenaar van het CDA geeft aan: ,,Deze aanvraag aan de Cleenhorsterweg is nu een kopie van de aanvraag Keizerswoert. Terwijl dit plan juist zo aantrekkelijk was, omdat het een combinatie van zon, wind en waterstof betrof. Het enige verschil met Keizerswoert is nu dat we wel te maken hebben met omwonenden die de lasten ervan hebben, maar niet de lusten. Inmiddels is de wereld, door de oorlog in Oekraïne, veranderd. We meer moeten inzetten op alternatieve energie, maar ook zuinig zijn op onze landbouwgrond. Die hebben we in de toekomst misschien wel heel hard nodig. Wij vinden dit plan niet aantrekkelijk meer en vinden dat we eerst moeten proberen om de daken van Keizerswoert vol te leggen met zonnepanelen en laten we ook inzetten op het isoleren van huizen en bedrijven.”

Van den Hoek van Wij Putten gaf aan: ,,Nu ligt er een aanvraag voor eenzelfde zonnepark als we al hebben toegezegd aan de Keizerswoert. Maar als we voor stemmen dan is er wel een kans dat er meer komt dan alleen vijf hectare zonnepanelen en als we tegen stemmen dan komt er helemaal niets. Van onze kant zijn er geen bedenkingen.”

,,We zijn de pilot grootschalige energieprojecten gestart met tien pilots. Uiteindelijk hielden we er twee over en dat was een zonnepark bij Keizerswoert en deze aan de Cleenhorsterweg”, legt Van Hemel van de ChristenUnie uit. ,,Een verklaring van geen bedenkingen kan alleen worden afgegeven als het belang van een goede ruimtelijke ordening in het geding komt. Ik begrijp dat veel fracties het niet goed vinden dat het plan veel minder is geworden dan het oorspronkelijke plan, maar toetsen we nu op kaders of op teleurstelling. Wij hebben geen ruimtelijke bezwaren bij dit plan en steunen dit voorstel. Als het niet de meerderheid van stemmen krijgt zal er geen enkele ondernemer meer zijn die de komende jaren zijn nek zou willen uitsteken.”

Koornneef van Gemeentebelangen geeft aan: “Wij hebben al eens aangegeven dat er dadelijk binnen de omgevingswet mogelijkheden zijn om zonnepanelen op daken af te dwingen. Wij zijn van mening dat zonnepanelen eerst op daken horen.”

Van den Brink van de SGP geeft aan: ,,Landbouwgrond heeft alles te maken met een stukje voedselproductie. Dat belang wordt heel erg gezien. Natuurlijk is het soms nodig om grond in te zetten voor andere zaken, zoals bedrijventerreinen en woningen. Maar voor ons weegt het ook zwaar om zoveel mogelijk grond te behouden voor de landbouw. Dat betekent niet dat er nooit ergens op landbouwgrond een zonnepaneel mag worden neergelegd. Over rest stukjes grond valt altijd te praten. Een zonnepark van vijf hectare doet sowieso af aan de ruimtelijke kwaliteit. Het is wel onze dorpsentree. En dat is een ruimtelijk zwaarwegend punt. Dan de communicatie. Met ons valt altijd te praten, maar we hoorden twee jaar niets. We kregen maandag een brief waarin duidelijk werd dat als we tegen dit zonnepark stemmen dat het zonnepark bij Keizerswoert ook niet doorgaat. Ik vind dat wezenlijke informatie. Wij hebben namelijk tegen Keizerswoert gestemd en door hier tegen te stemmen kunnen we Keizerswoert alsnog tegen houden. Ons wegingspunt is dus die koppeling.”

Het CDA, Gemeentebelangen en de SGP stemden tegen de omgevingsvergunning voor een zonnepark aan de Cleenhorsterweg. De fracties van Wij Putten en de ChristenUnie stemden voor dit plan.

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie