Afbeelding
Pixabay

Vrijspraak Puttenaren in grote mestfraudezaak

7 december 2021 om 08:10 Rechtbank

PUTTEN/AMSTERDAM Een 70-jarige Puttenaar en zijn 46-jarige zoon van een loonwerkersbedrijf uit Putten zijn maandag vrijgesproken van hun aandeel in de omvangrijke mestfraudezaak die eind september diende voor de rechtbank in Amsterdam. Tegen hen was een werkstraf van elk 120 uur geëist en een boete van 10.000 euro voor de onderneming. 

Ook een 53-jarige voormalige agrariër uit Lunteren is vrijgesproken. De rechtbank acht bewezen dat zijn bedrijf betrokken was, maar legde geen straf op, omdat de Lunteraan volgens de rechtbank niet wist dat het om een verboden meststof ging. Er was een werkstraf van 120 uur tegen hem geëist en tegen zijn bedrijf eveneens een boete van 10.000 euro. Vrijspraak was er ook voor een 38-jarige veehouder uit Eemdijk (gemeente Bunschoten), tegen wie een werkstraf van 120 uur was geëist en een boete van 10.000 euro.

BIOGASPRODUCENT Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf jaar nodig om de mestfraudezaak voor de rechter te brengen. In totaal waren er negentien verdachten. Eén van de hoofdverdachten is een biogasproducent uit Bunschoten-Spakenburg. De rechtbank acht bewezen dat het bedrijf fraude heeft gepleegd met de handel van het restproduct digestaat bij het maken van biogas. 

De biogasproducent zat al vanaf 2010 in haar maag met een overschot aan digestaat, de drap die overblijft wanneer plantaardige resten en dierlijk afval wordt vergist tot biogas. Het bedrijf benaderde boeren om de digestaat af te nemen en tijdelijk op te slaan. 

OPSLAG De Lunteraan was er één van. Hij verklaarde later bij de politie dat hij het spul had uitgereden over zijn land toen hij de opslagruimte zelf nodig had. Hij wist niet dat het om digestaat ging en dat het verboden was en met zeer strenge wetgeving is omgeven. Ook de twee bedrijven uit Putten en Eemdijk namen digestaat van het biogasbedrijf af en sloegen dat op op hun bedrijf. In Putten zou een speciale mestzak liggen. Maar de rechtbank ziet te weinig bewijs dat de digestaat is uitgereden over het land, zoals het OM stelt.

DIRECTEUR Wel veroordeelt de rechtbank de directeur van het biogasbedrijf tot een taakstraf van 240 uur en een boete van ruim een ton wegens gesjoemel met mest. Daarnaast vordert de staat 60.000 euro crimineel verkregen geld. De rechtbank was mild tegenover de directeur, omdat ze rekening houdt met de overschrijding van de redelijke termijn. Tegen hem was een celstraf van negen maanden geëist. Volgens de rechtbank heeft hij zich schuldig gemaakt om digestaat als mest te verhandelen en zelfs te gebruiken als meststof. „Deze verdachte gebruikte een vaste werkwijze voor een langere periode en omzeilde met onder meer valse papieren bewust de strenge regelgeving, die bedoeld is om schade aan mens, dier en milieu te voorkomen. Op deze wijze werden vele tonnen digestaat illegaal verhandeld. Hiermee verdienden zij veel geld.”

Ook de directeur van een mestverwerker uit het Limburgse Born kreeg een taakstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Hij moet samen met zijn bedrijf zes ton crimineel verkregen geld betalen. Hij zocht al in 2011 contact met het bedrijf uit Bunschoten-Spakenburg om een oplossing te zoeken voor de afvoer van digestaat. Tegen hem was twaalf maanden cel geëist en anderhalf miljoen euro ontneming.

Door Estella Heesen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie