Afbeelding
Lex van Lieshout

Gevolgen stikstofwetgeving nog niet duidelijk

5 augustus 2019 om 12:44 Politiek

PUTTEN Het is nog niet aan te geven welke gevolgen de uitspraak van de Raad van State over stikstof heeft voor de gemeente Putten. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van vragen van Joyce Kamphuis (Wij Putten). 

Wijnand Kooijmans

Door het college wordt aangegeven dat uit beschikbare openbare informatie blijkt, dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor onherroepelijke vergunningen en overige besluiten. Dat maakt echter niet dat het college precies weet welke gevolgen de uitspraak precies heeft voor Putten. Ook de provincie Gelderland kan dat niet. Landelijk wordt gewerkt aan een oplossing en een inventarisatie van projecten die door de uitspraak in de knel komen.

ACTUEEL Ook is door het college gekeken welke projecten binnen Putten mogelijk actueel zijn in verband met de uitspraak rond het programma Aanpak Stikstof. Dat is het bestemmingsplan Rimpeler, dat onherroepelijk is. Voor het bestemmingsplan Wallenbergerstraat geldt dat het in procedure is. Het bestemmingsplan Matchpoint is grotendeels onherroepelijk, maar hiervoor heeft nog geen gunning plaatsgevonden.

In het geding zijn verder een bestemmingsplan voor een nieuwe woningbouwlocatie. Welke locatie hiervoor het meest in aanmerking komt, wordt momenteel onderzocht. Het laatste project is de reconstructie van de Zuiderzeestraat/Waterweg, waarvoor het bestemmingsplan zich in de ontwerpfase bevindt.

ZINVOL Omdat op landelijk niveau al naar oplossingen wordt gezocht, lijkt het het college niet zinvol om als gemeente hierop invloed proberen uit te oefenen via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Ten aanzien van de Wet natuurbescherming geeft het college aan dat aanvragen niet bij de gemeente maar bij de provincie terechtkomen. Uitvoering en handhaving is ook de verantwoordelijkheid van de provincie. De provincie heeft aangegeven de lopende aanvragen niet te kunnen afhandelen. Aangenomen wordt dat de provincie aanvragers inhoudelijk informeert over de huidige situatie en voortgang.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie