Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Maranke Pater

Cultuurvisie basis voor toekomstig beleid

3 februari 2021 om 09:22 Politiek

PUTTEN De gemeenteraad stelt donderdag 4 februari met een hamerslag de cultuurvisie voor 2021 tot 2024 vast.

Veel Puttenaren en bezoekers aan onze gemeente genieten op de een of andere manier van kunst en cultuur. Ze zingen in een koor, bezoeken de Kunstkelder of een museum, krijgen muziekles of spelen in een theaterstuk. Kunst en cultuur brengt mensen samen, geeft jong en oud de mogelijkheid om zichzelf te ontplooien, zet Putten op de kaart en versterkt de gemeenschap. Maar Putten kent geen integraal cultuurbeleid.

Met de cultuurvisie neemt de gemeente het initiatief om samen met maatschappelijke partners het culturele veld van Putten voor het eerst volledig in kaart te brengen. De cultuurvisie beschrijft voor een deel de activiteiten die op dit moment al worden uitgevoerd op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed in Putten. Door deze activiteiten in een visiedocument vast te leggen vormen zij een basis voor toekomstig beleid. Daarnaast benoemt dit document een aantal nieuwe aanbevelingen. Nu deze visie wordt vastgesteld werkt de gemeente het verder uit om tot een uitvoeringsplan en -agenda te komen.

STEVIG EN INTEGRAAL ,,Cultuur kan een rol spelen bij maatschappelijke projecten op het gebied van welzijn (eenzaamheid, integratie statushouders, gezondheid). Ook op het gebied van toerisme en vestigingsklimaat kan cultuur een rol spelen. Cultuur kleurt de gemeente. Op deze manier draagt cultuur bij aan een gemeenschappelijke identiteit van de inwoners van Putten. Echter, om een rol te spelen binnen andere beleidsterreinen is het van belang dat ook het cultuurbeleid stevig en integraal is. Met het vast laten stellen van de cultuurvisie neemt de gemeente hierin een belangrijke stap”, zo staat er in de visie te lezen.

De cultuurvisie besteedt aandacht aan projecten die samen met belangrijke culturele partners tot stand zijn gekomen, zoals het Verhaal van Putten. De cultuurvisie benoemt ook kansen op het gebied van het leggen van verbindingen. Zo kan bijvoorbeeld het Verhaal van Putten onderdeel worden van lesprogramma’s op de basisscholen.

,,Putten is een gemoedelijk dorp waar men elkaar kent en weet te vinden. In het huidige coalitieakkoord zet de gemeente in op burgerparticipatie. De gemeente wil communicatie en burgerparticipatie stimuleren door zichtbaar en herkenbaar in de wijk te zijn en door wijkgericht te werken. De inwoners krijgen zo de rol van opdrachtgever. Op het gebied van cultuur en erfgoed zet de gemeente in op het ‘Verhaal van Putten’. De gemeente verstevigt de positie van het Puttens Historisch Genootschap en Stichting Oktober 44 en geeft daarnaast extra aandacht aan het Puttens dialect. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de uitvoerende activiteiten op het gebied van cultuureducatie en trekt daarin samen op in het CultuurErfgoedpact en met Cultuurkust.”

Met de uitvoering van deze cultuurvisie wil de gemeente de verbindingen tussen professionele organisaties en amateurs met hun private initiatieven versterken. Ook wil men ruimte bieden aan de talentontwikkeling van kinderen en jongeren en tevens het positieve effect van cultuurbeleid op het leef- en vestigingsklimaat vergroten.

Voor het opstellen, invullen en uitvoeren van het cultuurbeleid is een gelijkwaardige samenwerking tussen overheid, organisaties en bewoners nodig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie