Onder meer voor de mogelijke herinrichting van de rotonde aan de Garderenseweg schakelde de gemeente Putten een extern onderzoeksbureau in.
Onder meer voor de mogelijke herinrichting van de rotonde aan de Garderenseweg schakelde de gemeente Putten een extern onderzoeksbureau in. BDUmedia

Stelling: De gemeente Putten geeft te veel geld uit aan onderzoeksbureaus

27 mei 2021 om 11:05 Politiek

PUTTEN Wat speelt er in de politiek? Hoe kijken verschillende partijen aan tegen actuele kwesties in Putten? Om daar iets van te laten zien, legt de redactie van De Puttenaer maandelijks een stelling voor aan raadsleden van de verschillende partijen.

Marieke Michielsen

Dit keer komt de stelling voort uit een reactie van Albert de Bruin van de VVD op de verkiezingsuitslagen in de krant van 23 maart. In dit artikel geeft hij aan dat er naar zijn mening te veel geld wordt uitgegeven aan onderzoeksbureaus. ,,Ook kunnen we besparen op de vele tonnen die nu worden uitgeven aan onderzoeksbureaus. Denk hierbij aan het beoordelen van een rotonde (zo’n 130.000 euro).’’

De stelling luidt daarom: 

De gemeente Putten geeft te veel geld uit aan onderzoeksbureaus

Gemeentebelangen: ‘Vaker ons boerenverstand gebruiken’

Dit college geeft veel te veel geld uit aan adviesbureaus. Gemeentebelangen vindt dit in veel gevallen verspilling van uw geld. Een paar recente voorbeelden. In 2018 hebben de coalitiepartijen voorgesteld om de onderzoekskosten voor de rotonde Garderenseweg met 70.000 euro te verhogen naar 130.000 euro. Gemeentebelangen vindt dat een mega rotonde op deze plek niet past en was ook tegen dit extra onderzoeksbudget. Drie jaar later kan deze wethouder met al zijn dure onderzoeken nog geen besluit nemen. In plaats van dure adviesbureaus in te schakelen, helpt het vaak om gewoon je boerenverstand te gebruiken. Daarvoor is geen duur adviesbureau nodig.

De meest recente blunder het Fontanusplein, waar het budget met 592.000 euro is overschreden. Opvallend, een extern bureau adviseert aan het college een goudgerand lichtplan. In één woord schandalig en reden voor Gemeentebelangen om de wethouder op zijn vingers te tikken.

Er is meer dan een miljoen uitgetrokken voor invoering van de Omgevingswet, dat is zo’n 125 euro per huishouden. Maar zelfs de minister weet nog niet wanneer en hoe de Omgevingswet in te voeren. De adviesbureaus wrijven in hun handen met zo’n vage opdracht. U kunt het wel raden, over een jaar hebben we geen concreet resultaat. Weg ruim 1 miljoen euro belastinggeld.

Mocht Gemeentebelangen na de verkiezingen in 2022 in een coalitie stappen, dan gebruiken we wat vaker ons boerenverstand in plaats van dure adviesbureaus.

Henk Koornneef, raadslid

Wij Putten: ‘Fake news!’

De stelling ‘te veel geld uitgeven aan onderzoekbureaus’ wordt slechts geïllustreerd met 130.000 euro voor onderzoek aan een rotonde. Gelet op het bedrag moet het over de rotonde aan de Garderenseweg-Bosrand gaan. En daar gaat het gelijk mis. Want die 130.000 euro voor die rotonde is helemaal niet aan onderzoeksbureaus uitgegeven. Bij navraag op het gemeentehuis blijkt dat slechts 30.000 euro aan extern onderzoek is besteed. Dan wordt het wel een heel ander verhaal. Als we zo met de feiten omgaan, wordt er bewust of onbewust een verkeerd beeld gecreëerd. ‘Fake news’ noemen we dat.

Terug naar de stelling ‘te veel geld voor onderzoeksbureaus’. Op zich is inhuren helemaal niet verkeerd. Twee voorbeelden uit het dagelijks leven om dat te illustreren. Wie thuis af en toe nieuw straatwerk aanlegt, koopt geen trilmachine maar huurt er een. Een stratenmaker daarentegen kan er beter een kopen. Wie af en toe een zoon of dochter verhuist, huurt een busje. Een verhuisbedrijf kan er beter een kopen. Bij de gemeente gaat dat net zo. Specialistische kennis, die je sporadisch nodig hebt, huur je in. Heb je een specialist dagelijks nodig, dan is in dienst nemen goedkoper.

Of Putten te veel inhuurt? Putten heeft zijn financiën op orde en is een gemeente met lage gemeentelijke lasten. Vergelijk het maar met andere gemeenten. Dan durf ik de stelling wel aan dat Putten een redelijke balans heeft gevonden tussen inhuren van personeel en in dienst nemen ervan.

Herman Luitjes, raadslid

CDA: ‘Inhuur met duidelijke opdracht’

Putten is een kleine gemeente. We hebben een passend aantal ambtenaren voor het werk in onze gemeente. We hebben misschien wel iets te weinig ambtenaren. Er is nadrukkelijk gekozen voor een klein ambtenarenapparaat zodat, daar waar nodig, specialisten kunnen worden ingehuurd. Onze ambtenaren zijn allrounders.

Er wordt specialistische kennis gehuurd bij complexe zaken zoals het uitkopen van een grondeigenaar of bij het opzetten van een nieuwe wijk. Dit moet de gemeente zeker doen. Dit betaalt zich altijd terug.

Voor diverse andere ruimtelijke zaken worden ook adviesbureaus ingehuurd. Hierbij moeten er wel kritische kanttekeningen gezet worden. Het college moet duidelijke afspraken maken en financiële begrenzingen (dus geen blanco cheque) aan elk onderzoeksbureau meegeven. Voor deze voorbereidingen moet er wel kennis op het gemeentehuis aanwezig zijn. De afgelopen tijd hebben we daar wel vraagtekens bij. Twee voorbeelden van het gebrek aan sturing vanuit het gemeentehuis zijn: tijdens het ontwerpen van de rotonde Garderenseweg/Bosrand kwamen er veel onzinnige plannen voorbij, wat ertoe heeft geleid dat er nu nog steeds geen definitief plan is. Ook elk onzinnig plan dat door het onderzoeksbureau werd opgeleverd kostte geld. Het andere voorbeeld is de budgetoverschrijding van het renoveren van de pleinen. Bij de realisatie van de pleinen is er zeer ruim over het budget heen gegaan.

Kortom: specialistische inhuur is nodig, maar wel met een duidelijk afgebakende opdracht. Waarbij de wethouder eindverantwoordelijk is voor controle op budget en uitvoering.

Gertine Elsenaar, raadslid

VVD: ‘Van en voor dorpsgenoten’

De uitgaves voor onderzoeksbureaus zijn de afgelopen jaren niet alleen onnodig hoog, het onderzoek van de rotonde aan de Garderenseweg kostte alleen al euro 130.000, maar lijken ook ingegeven te zijn door gebrek aan de wil en lef om zelf ook eens over zaken na te denken. En dan hebben we het nog niet eens over de gemeentelijke overschrijdingen (Kerkplein en Gemeentehuis gezamenlijk alleen al ruim 3 miljoen euro).

Kunnen we niet eens hiervan leren en een en ander gaan verbeteren? Hoe dan zult u denken… Laten we de Rekenkamercommissie vragen dit eens te gaan bekijken; zij controleren namelijk onafhankelijk gemeentelijk beleid en de uitvoering daarvan. Dan krijgen we heel inzichtelijk om hoeveel geld het gaat. Dan kunnen zij gelijk politieke en bestuurlijke aanbevelingen doen om dit soort van ontsporingen te gaan vermijden. We leren dan van de fouten en gebruiken deze kennis om de besluitvorming in ons mooie Putten te verbeteren.

Een ander idee kan zijn om in plaats van al die dure onderzoeksbureaus eens een burgerpanel van betrokken dorpsgenoten te formeren die advies gaan uitbrengen, er loopt heel veel oud en jong talent in Putten rond dat uitstekend een beoordeling over bijvoorbeeld een rotonde kan geven; dat scheelt geld, geeft draagvlak en lost een probleem op! Kortom een lokale oplossing; van en voor dorpsgenoten.

Nathalie van Houwelingen

SGP: ‘Meer informatie nodig’

Niemand is voorstander om te veel geld uit te geven, daar zijn we het wel allemaal over eens lijkt mij. Door op basis van een situatie te stellen (bijvoorbeeld 130.000 euro uitgegeven aan beoordelen rotonde) dat we te veel uitgeven aan onderzoekbureaus gaat wat mij betreft te ver.

Natuurlijk zijn we kritisch op de onderzoeken die we uitvoeren. Het is van belang dat we de noodzakelijke onderzoeken uitvoeren om tot realisatie van bijvoorbeeld verschillende projecten te komen. De expertise voor een aantal onderzoeken zullen we bij de gemeente Putten niet in huis hebben. Daarnaast gaat ook nog vaker de vraag rond of we de onderzoeken en uitvoering van werken niet door lokale aannemers en bedrijven uit kunnen laten voeren. Dat streven is natuurlijk heel mooi en wij als SGP juichen dat zeker toe. We moeten ons wel realiseren dat we gebonden zijn aan de aanbestedingswet en dat afhankelijk van het beoogde bedrag er een aanbesteding (onderhands, nationaal of Europees) moet plaatsvinden. Dus voordat we met de stelling op de loop gaan: eerst in beeld hebben welke onderzoeken zijn uitgevoerd, waarom deze zijn uitgevoerd en of de prijs marktconform is.

De vraag of we als gemeente Putten te veel uitgeven aan onderzoeksbureaus vraagt om meer achterliggende informatie. Het klinkt natuurlijk wel lekker zo naar de verkiezingen van volgend jaar maart toe, maar zonder de achterliggende informatie is het te makkelijk om deze stelling er dan zo in te gooien.

Reinard de Jong, commissielid

ChristenUnie: ‘Te veel is de vraag’

Albert de Bruin komt met het idee om in plaats van al die dure onderzoeksbureaus eens een burgerpanel van betrokken dorpsgenoten te formeren die advies gaan uitbrengen. Een goed idee!? De gemeente Putten kent veel oud en jong talent. En de sociale media getuigen er wel van dat veel Puttenaren over bijna alles wel een mening hebben en deze mening niet onder stoelen of banken schuiven.

Ja, de gemeente Putten geeft veel geld uit aan dure onderzoeksbureaus, ook wordt er veel geld uitgegeven aan inhuur van externen. De fractie van de ChristenUnie heeft hier in de achterliggende jaren al vaker opmerkingen over gemaakt en ook vragen over gesteld!

Het is echter de vraag of de gemeente Putten te veel geld uitgeeft aan onderzoeksbureaus. In het kernprogramma van de ChristenUnie staat de taak van de overheid als volgt beschreven: “De overheid heeft de opdracht het goede te zoeken voor de burgers, in het bijzonder voor hen die kwetsbaar zijn en moeilijk voor zich zelf kunnen opkomen”

Dit vraagt gedegen kennis van zaken bij het maken van beleid en het voorbereiden van besluiten, een gemeente op de schaal van Putten heeft al deze kennis niet in eigen huis, maar heeft wel de verantwoordelijkheid om goed beleid te maken. Om die reden werkt zij op diverse vlakken al samen met andere gemeenten. Daarnaast ontkomt zij er niet aan om met enige regelmaat capaciteit in te huren. Desondanks is de gemeente Putten in staat om de voorzieningen op peil te houden en de belastingen laag!

Lubbert van den Heuvel, raadslid

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie