Servicepunt Vrijwillige Inzet

3 november 2021 om 10:12 Overig

PUTTEN Wethouder Koops opende afgelopen maandag het nieuwe Servicepunt Vrijwillige Inzet in de foyer van Stroud. Welzijn Putten geeft invulling aan dit servicepunt.

Het Servicepunt is bedoeld voor alle vrijwilligers, verenigingen en organisaties die vragen hebben over vrijwilligerswerk. ,,Er is behoefte aan één punt waar zowel vrijwilligers als organisaties met vragen terecht kunnen”, geeft Monique Steunenberg, consulent van het servicepunt, aan. ,,Soms is het de vraag hoe je als organisatie de juiste vrijwilliger kunt vinden. Daar kunnen we bij helpen. Misschien moet er naar de manier van werven gekeken worden of zal er wat in de organisatie moeten veranderen om nieuwe vrijwilligers aan te laten sluiten. Denk hierbij ook aan de inzet van statushouders of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en natuurlijk onze jongeren.”

Tijdens de opening van het servicepunt gaf wethouder Koops aan: ,,Vrijwilligers leveren een cruciale bijdrage aan verenigingen, kerken, buurten en maatschappelijke organisaties. Met vrijwilligerswerk dragen mensen op een unieke manier bij aan de samenleving en aan de zorg voor de ander. Vrijwilligers maken activiteiten mogelijk die misschien economisch minder interessant zijn, maar sociaal gezien des te meer waarde hebben. Daarnaast is vrijwilligerswerk ook van meerwaarde voor de vrijwilliger zelf. Het geeft de mogelijkheid iets voor een ander te kunnen betekenen, bevordert sociale contacten en draagt bij aan zelfontplooiing.”

Koops vervolgt: ,,Traditionele verbanden verdwijnen en de individualisering van de samenleving neemt toe. Veel organisaties merken dat het moeilijk is om voldoende vrijwilligers te vinden. Dat komt deels doordat er steeds meer vraag is naar vrijwilligers maar ook omdat mensen over het algemeen minder tijd hebben om aan vrijwilligerswerk te besteden. In een tijd waarin dit vrijwilligerswerk onder druk staat, willen we met dit vrijwilligersbeleid ook vanuit de gemeente bijdragen aan het vrijwilligerswerk in Putten.”

MAATSCHAPPELIJKE STAGES Naast het ondersteunen van de vrijwilligers en organisaties vallen ook de maatschappelijke stages (MaS) voor jongeren onder het Servicepunt Vrijwillige Inzet. ,,De bedoeling is dat er nog meer plekken in Putten gevonden worden waar jongeren rond kunnen snuffelen”, legt Steunenberg uit. Ook de vrijwilligersvacaturebank is een onderdeel van het servicepunt. Het is dé plek waar vraag en aanbod uitgewisseld kunnen worden.

VERSCHILMAKERS Nieuw is het project ‘de Verschilmakers’. Welzijn Putten had hiervoor een plan ingediend en dit project is toegewezen door het Oranjefonds. ,,Het plan bestaat uit een soort denktank waarin jongeren met elkaar aan de slag gaan met een uitdaging. Dat kan een individueel probleem zijn maar ook een maatschappelijke uitdaging betreffen. Door het geven van workshops en coaching ontwikkelen we samen met de jongeren een methode waar andere organisaties dan mee aan de slag kunnen. Zo maken jongeren kennis met vrijwilligerswerk en proberen we ze later ook te behouden voor vrijwilligerswerk. Voor dit project ben ik op zoek naar jongeren met een mening en een idee. Het project moet inhoudelijk nog vorm krijgen.”

Jongeren die mee willen denken kunnen zich aanmelden bij Monique. Dan kan via email msteunenberg@welzijnputten.nl of telefonisch 06- 86837099.

Door: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie