Arend Jan geniet met zijn kleinzoon Richard van het leven op de boerderij.
Arend Jan geniet met zijn kleinzoon Richard van het leven op de boerderij. Joyce Kruizenga-Elskamp

De zoete inval is de leidraad door het leven van bezige bij Arend Jan Brouwer: ‘Zelfs de Tweede Kamer kwam naar Putten’

31 mei 2023 om 10:04 Maatschappelijk

PUTTEN Iedereen doet iets bijzonders. De een heeft een speciale of grote verzameling, de ander een leuke hobby en weer een ander kan met vrijwilligerswerk iets voor een ander betekenen. Ook zijn er mensen die een bijzondere sport beoefenen. Deze week vertelt Arend Jan Brouwer over zijn drukke bezigheden, zowel voor als na zijn pensioen.

Eigenlijk loopt de term ‘zoete inval’ als een rode draad door het leven van Arend Jan Brouwer. Ook nu komt tijdens het gesprek zijn dochter met kleinzoon Richard binnenvallen. Aan de robuust houten keukentafel komen de verhalen los. „Jarenlang hebben wij met veel plezier feestzaal ‘De Zoete Inval’ aan de Broekermolenweg gerund. Ontelbaar veel Puttenaren hebben hier hun jubileum, huwelijk, eindexamen of verjaardag gevierd.”

SKYBOX

,,Het begon ooit als educatieve plek met voorlichting over vleeskalveren. Er kwamen busladingen vol mensen, waaronder ook de Tweede Kamer uit Den Haag, naar Putten. We bouwden een skybox boven de stal, zodat iedereen van daaruit de 700 kalveren kon bekijken. En mijn vrouw deed in antiek, want haar vader had een schuur vol met oude spullen. Al snel vroegen de bezoekers ‘kan ik hier ook iets drinken?’. Mijn vrouw besloot koffie en taart te verzorgen en voor wij het wisten, hadden wij een heel horecagedeelte. Eigenlijk is bij ons alles klein begonnen en uitgegroeid tot iets veel groters.”

BOERENERFMARKT

De familie Brouwer deed ook jarenlang mee aan de Boerenerfmarkt rond Hemelvaart. Wat begon met vijf kraampjes groeide al snel uit tot een evenement met meer dan 5.000 bezoekers. De kramen hadden wel allemaal een link met het boerenleven zodat het geen braderie zou worden.

Tot op een gegeven moment de ommekeer daar was. „Het was ontzettend leuk om te doen, maar er kwamen ook steeds meer regels bij. Meer personeel en meer verantwoordelijkheden. Ik droeg ‘De Zoete Inval’ over aan mijn dochter en begon de boerderij waar wij nu wonen grondig te verbouwen. Lekker dicht bij de kinderen en kleinkinderen, want daar genieten wij het meeste van.”

KRATJE BIER

En de Arlersteeg blijkt een topbuurt te zijn. Brouwer begint te glunderen. „Samen zitten we in ‘De Mannenvereniging”. Een keer in de vijf à zes weken praten wij bij met een kratje bier en een visje of spareribs erbij”, waarna zijn vrouw even inbreekt. ,,Dat doen jullie wel vaker, hoor”, lacht ze.

GERANIUMS

Brouwer was altijd actief betrokken bij de musicalgroep Hoef & Zo en namen hij en zijn vrouw regelmatig kinderen die kortdurende opvang zochten in huis. Het lijkt alsof Brouwer zich pas tijdens het gesprek realiseert wat hij allemaal heeft gedaan en meegemaakt in zijn werkzame leven. Feestlocatie ‘De Zoete Inval’ bestaat inmiddels niet meer, maar achter de geraniums zitten, is er niet bij. Of Arend Jan rijdt een zieke buurman naar het ziekenhuis of hij is druk met de kleinkinderen die dagelijks op bezoek komen. Daarvan is in ieder geval kleinzoon Richard besmet met het boerenvirus.

Joyce Kruizenga-Elskamp

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie