Gerrit en Ali willen graag meer bewegen en gezond oud worden.
Gerrit en Ali willen graag meer bewegen en gezond oud worden. Joyce Kruizenga-Elskamp

Ali Kroon-Rozendaal uit Putten volgt een cursus valpreventie: ‘Fitter en minder snel moe’

14 maart 2023 om 19:30 Mensen

PUTTEN Iedereen doet iets bijzonders. De één heeft een speciale of grote verzameling, de ander een leuke hobby en weer een ander kan met vrijwilligerswerk iets voor een ander betekenen. Ook zijn er mensen die een bijzondere sport beoefenen. Dit keer vertelt mevrouw Ali Kroon-Rozendaal over het belang van blijven bewegen.

Eigenlijk is mevrouw Ali Kroon-Rozendaal haar hele leven al in beweging. Opgegroeid op een boerderij tegenover De Vanenburg en later in de winkel was ze altijd actief. Ali: „Vanaf mijn eenentwintigste tot mijn zeventigste jaar werkte ik in onze winkel voor elektriciteit en witgoed. Samen met mijn echtgenoot Jan van Beek. Helaas is hij twintig jaar geleden overleden.  Gelukkig ontmoette ik later Gerrit, wiens echtgenote ook overleden was. Vier jaar geleden zijn wij getrouwd en nu proberen wij samen actief en bij alles betrokken te blijven.” 

Gerrit: „Veel ouderen wonen inmiddels in een appartement en zonder dat je het merkt beweeg je dan toch een stuk minder. En bewegen gaat ook niet meer zo snel en gemakkelijk als vroeger. Terwijl dat juist zo belangrijk is. Je voelt je fitter en bent minder snel moe. Ook werkt het goed tegen hart- en vaatziektes en botontkalking.”

FYSIOTHERAPEUT

Ali: „Toen ik een keertje bij mijn fysiotherapeut was, wees hij mij op een valpreventiecursus. Hij vroeg zich af of dat niet iets voor Gerrit was, die na twee TIA’s wat minder stevig op zijn benen stond.’’ Gerrit vult gelijk aan: „Eerst hoefde dat voor mij niet hoor, maar later zei ik tegen Ali: ‘Ik ga alleen als jij ook mee gaat’. En zo hebben wij vorig jaar samen die cursus gedaan via Welzijn Putten. En wij kunnen het iedereen aanraden! De cursus duurde tien weken, elke week twee keer een uurtje oefeningen doen. Nou, dat voel je echt wel in je spieren, hoor. Maar gelukkig is het laagdrempelig; iedereen kan meedoen.”

VEEL BEKENDEN

Ali vervolgt: „Op de bijeenkomsten waren veel bekenden van ons, dus dat was erg gezellig. We hebben ook veel gelachen met elkaar en na afloop dronken we altijd samen nog een kopje koffie. De ene deed de cursus na een knie- of heupoperatie en de ander vanwege de hoge leeftijd. Zo was er een dame van 96 die nog heel actief meedeed.” 

„We kregen van twee verschillende fysiotherapeuten, Jos Boersma en Gerwin Alderliesten, informatie over spierkracht en het voorkomen van vallen in combinatie met praktijkoefeningen. Want als je goed in balans bent, ben je toch zekerder van jezelf. De oefeningen zijn gebaseerd op het Chinese Tai Chi, waarbij het vooral gaat om het contact met de grond en het verplaatsen van lichaamsgewicht.”

Gerrit: ,,Wij hebben vorig jaar veel aan In Balans gehad. Gelukkig is de cursus er dit jaar weer. Hij start op 23 maart in Stroud en wij gaan zeker meedoen. Er zijn wel kosten aan verbonden, maar wij hebben vorig jaar alles vergoed gekregen van onze verzekering.’’ Ali geeft tenslotte nog snel even een tip; „Dan moet je er vooral bij vermelden dat het gaat om een cursus voor een betere balans. Dat gaf de doorslag.”

Joyce Kruizenga-Elskamp

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie