Machine Putter Stoomgemaal
Machine Putter Stoomgemaal PS

Stoomgemaal open

9 september 2021 om 12:29 Activiteiten

PUTTEN Tijdens Nationale Monumentendag die op zaterdag 11 september wordt gehouden is ook het Putter Stoomgemaal te bezichtigen. Van 10.00 uur tot 16.00 uur zijn bezoekers welkom.

Het Putter Stoomgemaal is een rijksmonument en behoort tot het industrieel erfgoed. De komst van de stoommachine veranderde de wereld, want men was niet langer afhankelijk van de natuur.

De stoomketel wordt zaterdag opgestookt en de machine zal het scheprad weer in beweging zetten. De installatie is nog bijna in de oorspronkelijke staat uit 1885 en de aanwezige stokers en machinist zullen bezoekers graag alles over de installatie vertellen.
Dappere kinderen kunnen mee helpen om kolen op het vuur gooien. Lukt dit dan wordt dat beloond met een diploma als hulpstoker.
In de loods kunnen de bezoekers, groot en klein, een kop koffie/thee of een glas limonade met een koekje krijgen van de gastvrouwen. Hier zal als vanouds het historische wasgoed aan de lijn wapperen en zijn diverse kleine stoommachines en modellen te bezichtigen.

Voor de ouderen even wat nostalgie snuiven en voor de jongeren verbaasd staan hoe het vroeger was. Het Putter Stoomgemaal is te vinden aan de Arlersteeg 32 in Putten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie