Pieter van Heiningen
Pieter van Heiningen
Column

Pieter van Heiningen, The Passion or not?: ‘Moeite mee om de Kruisiging van Christus als kijkcijferhit te gebruiken’

29 maart 2024 om 11:53 Column

Het was weer vanouds: The Passion 2024 vanuit Zeist. Ook ik heb er naar gekeken en geluisterd. Maar voor mij blijft de vraag bestaan: The Passion or not. Zegt u het maar.

Eerder dacht ik, dat dit mega TV-gebeuren echt live was. Niets is minder waar. Diverse taferelen waren al eerder opgenomen. Het is toch een heel spektakel, The Passion. Het centrum van Zeist was voor onbevoegden onbereikbaar. Dat gold van 21 maart tot 2 april. Zeist nodigde wel iedereen uit om getuige te zijn van dit alles. Om er te komen was echter moeilijker. Behalve dan voor de artiesten en de vrijwilligers, die het grote lichtgevende kruis al zwoegend droegen. Terwijl ik deze column schrijf, luister ik naar de Matthäus Passion van Bach. Die prachtige muziek hield me bij de les en rustig. 

Toch heb ik mijn twijfels over een dergelijke uitzending. Natuurlijk is het goed, dat het lijden van Jezus Christus juist in deze tijd wordt verteld. Want lijden is van alle tijden. Kijk maar TV en het leed van tallozen wordt de huiskamer in geworpen.

Is dit huidige fenomeen bewogenheid of commercie? Ik heb er moeite mee om de Kruisiging van Christus als kijkcijferhit te gebruiken. Volgens mij staat dat haaks op de intentie van het herdenken van de kruisweg. Zoiets vraagt eerder om een persoonlijke bezinning over al het lijden.

Volgens bronnen kost dit spektakel een kleine anderhalf miljoen euro. Geld dat opgehoest wordt door de KRO-NCRV, de PKN en de gemeente Zeist. De gastgemeente ziet dit vooral als promotie. Mijns inziens heeft dat niets te maken met het lijden. Ja, of het moet een noodlijdende gemeente zijn.

Bij het zien van de beelden raakte ik verward. Bij kasteel Zeist, waar mijn oudste dochter in 2003 trouwde, verscheen opeens William Spaaij. Later kwam Angela Schijf opdraven en deed haar ding. Even dacht ik dat Victor Reinier haar terzijde zou staan. Maar dat is pas vrijdagavond. De verteller kluunde er steeds doorheen, terwijl rapper Klein Judas wel begreep. Nee, dan pak ik liever de Bijbel en lees de gebeurtenissen zelf. Gewoon zonder franje.

The Passion or not? Ach, het kan zo simpel zijn. Dan denk ik met dankbaarheid terug aan zaterdagavond 9 maart, waar ik genoot van een prachtig Paasconcert van twee Puttense koren zonder al die poespas. Zo dans ik tenminste mijn ogen niet dicht.

Pieter van Heiningen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie