Afbeelding
Eigen foto
Fabrieksterrein

Potjes met vet

23 juni 2022 om 09:53 Overig

Komt dat potje met vet je nog bekend voor? Dan heb je recent waarschijnlijk meegedaan of gekeken naar de avondvierdaagse. Dit jaar heb ik weer meegewandeld. Nou ja, weer… De laatste keer dat ik meegelopen had was 35 jaar geleden toen ik zelf nog op de basisschool zat.

Er is in die tijd wel wat veranderd. Toen ik meeliep was nog de regel dat je binnen de bebouwde kom netjes in een rij moest lopen. Dus daar liepen we netjes in het gelid door de wijken. Die regel is er duidelijk niet meer of wordt in ieder geval niet meer toegepast. Gelukkig maar. Ik moet er nu als begeleidende ouder niet aan denken om een aantal jongens of meisjes kilometers lang in het gelid te laten lopen.

Een regel die nu wel benadrukt wordt: “Muziekinstallaties e.d. zijn NIET toegestaan”. Dat is maar goed ook. Het lijkt wel steeds vaker noodzakelijk dat lopers en fietsers, zowel alleen of in groepjes, een aan de telefoon gekoppelde luidspreker hebben. Het is werkelijk een wonder hoeveel herrie, zowel in volume als inhoud, er via zo’n klein apparaatje verspreid kan worden. Voor een paar euro heb je tegenwoordig een koptelefoon of oortjes zodat je fijn naar je eigen muziek kunt luisteren. Blijkbaar klinkt het toch fijner als de hele omgeving van jouw muziek moet meegenieten.

Gelukkig waren er dus geen muziekinstallaties bij de wandelaars. De plaatselijke organisatie vond het helaas wel fijn dat iedereen van hun muziek kon meegenieten. Bij het verzamelen bij Stroud was de muziek nogal overheersend. Zeker de eerste avond wil je je nog even voorstellen aan je groepje en je aanmelden enzovoort en dat praat niet echt lekker. Dus je gaat wat geforceerd harder praten om toch verstaanbaar over te komen. Mijn stem had het na het verzamelen al bijna begeven voordat überhaupt een stap gezet was op de route. Het bijzondere was verder dat de spreker bij de start van de wandelavonden via diezelfde muziekinstallatie juist niet te verstaan was. Ik heb geprobeerd te luisteren, maar heb er werkelijk niets van meegekregen. Zelf liedjes zingen ging verder die week natuurlijk niet meer door die stemproblemen. Misschien was dat wel prettiger voor de omgeving om mij heen. Ik heb maar voor mijzelf in stilte continu het liedje van “het potje met vet” gezongen.

Verder overigens vooral dank aan de organisatie, vrijwilligers, deelnemers en publiek voor weer een onvergetelijk evenement in Putten. O ja, jullie worden ook nog bedankt dat ik nu dat liedje niet meer uit mijn hoofd krijg. Ik ben in gedachten nu bij het 11846e couplet van het potje met vet.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie